skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Izola se prvič omenja v virih 14.1.932 kot Insula, in sicer v beneški listini Liber albus. Kasneje, v začetku 17. stoletja, najdemo opis Izole pri Nicoloju Manzuoliju v Nova descrittione della Provincia dell'Istri (Benetke 1611).

Read more
Temeljno delo za zgodnješi opis Izole in njenih spomenikov predstavlja delo koprskega škofa Paola Naldinija, Corografia ecclesiastica o sia descrittione della citt? e della diocesi di Giustinopoli detto volgarmente Capo d’Istria, ki je izšlo v Benetkah leta 1700, ter vizitacijsko poročilo škofa Valiera o koprski škofiji. Pri slednjem gre za najstarejši seznam cerkva v starem mestnem jedru Izole, ki je podkrepljen s krajšimi popisi cerkvene opreme. V 19. stoletju se nato spet pojavi zanimanje za lokalno zgodovino Izole, kar se kaže v delih Giuseppeja Caparina, Francesca Semija in Antonia Alisija. (Darovec, 2010)

Vir:
1. DAROVEC, D. (2010). Med izolskimi spomeniki : umetnostno-zgodovinski vodnik po umetnostni dediščini Izole = Among the monuments of Izola : art history guide to the cultural heritage of Izola. Koper : Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče, Založba Annales


Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Damjana Špik

Keywords

ARHITEKTURA, CERKVE, PANORAME, RASTLINE, URBANIZEM

Published

23.09.2011 10:24

Modified

17.01.2019 08:05

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam