skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Oskrba z vodo nekoč in gradnja vodovoda

Na Rihpovcu so se z vodo sprva oskrbovali s pomočjo studencev v Backovem, v Sebančevi dolini, v Davcu, v Aplenku, v Vrtcu, v Lahovih hlačah, na Meteletovem hribu in Mladem bukovju. 20 metrov pod izvirom v Vrtcu je izvir Pod Štemplemi. Ime nosi po domačem imenu zaselka Rihpovec. Ime naj bi izhajalo po velikih štemljih/štorih, ki so bili nad izvirom. Na območju Rihpovca je še nekaj manjših izvirov, ki pa niso služili za pitje in prehrano, pač pa so se pojavljali ob večjih deževjih, ko se je voda stekala v manjše strugein naprej v večje potoke ter v nekaterih primerih poniknila. Studenci so večinoma služili za oskrbo s pitno vodo in vodo za pranje najbližjim gospodinjstvom. Z njih so vodo nosili v lesenih škafih ali zapletenih steklenicah po 10 in 20 litrov. Za nošenje vode na glavi v škafu je bil v pomoč svitek, ki je blažil težo med glavo in škafom. Zelo vešče ženske, škafa sploh niso držale. Temu se je reklo "nošenje frej rok".

Read more

1968 je bil napeljan vaški vodovod, ki je lahko zagotavljal vodo najprej šestim gospodinjstvom in pozneje še nekaj več, vendar so tudi ti vaščani ob prvi suši ostali pri "štirnah" in ko so presušile te, je sledil dovoz vode.

Vaščani so z mešanimi občutki spremljali izgradnjo primarnega voda vodovoda Grm-Rihpovec, ker nekako niso verjeli, da bo zgrajen. Ker je bila leta 2000 zima mila, je bil tudi kanal s položenim cevovodom vse bližje, so v marcu leta 2001 vaščani izvolili gradbeni odbor, ki se je od 11. marca dalje sestajal vsako nedeljo, v času gradbenih del pa vsak dan. 13. maja 2001 smo se obrnili na takratnega župana Cirila Pungartnika, Občinski svet in na Odbor za prostor, komunalo in prometno infrastrukturo s prošnjo in predlogom za rešitev problema. Občinski svet je na 21. seji, 25. julija 2001 sprejel sklepe, da bo vrednost materiala poravnana iz proračunskih sredstev, da bodo vlagatelji oproščeni plačila komunalne takse in delno komunalnega prispevka, da bo montažo in nadzor nad gradnjo opravila Komunala Trebnje. 

Izvajalec gradbenih del je 20. avgusta 2001, ob 7. uri, pognal stroj in prvi delovni dan zaključil ob 20. uri. Ta dan je termometer pokazal 30ºC. Vaščani pa so neutrudno s samokolnicami dovažali pesek za izdelavo »posteljice«, ki je morala biti izdelana po predpisih. Gradbišče je vsak dan imelo vodjo. In ta je potil krvavi pot! Dostava materiala, razpored delavcev, razvijanje cevi, polaganje. Vse je moralo biti v redu in čas izkoriščen tako kot je treba. Da bi prav nič časa ne šlo v izgubo so poskrbele gospodinje, ki so pripravljale obroke hrane. Čas za malico je bil strogo odmerjen. Ljudje so z neverjetno zagnanostjo zgrabili za delo. In tako je trajalo do 28. septembra 2001, ko je izvajalec gradbenih del zaključil svoj del posla. Termometer je tega dne pokazal samo še 20°C. Položenih je bilo 4.843 m vodovodnih cevi. Tako je vodja gradbišča tega dne zapisal v gradbeni dnevnik.

Gradbeni odbor je doživel »hladen tuš«, ko ga je nadzorni seznanil z nujnostjo izgradnje osmih energetskih jaškov (za vozlišča). Predračun je pokazal številko približno 2 milijona SIT oziroma dobrih 8.000 EUR. Sledila je odločitev, da se nabavi potreben material, naroči beton in jaške izdelajo sami. Sledila je še očiščevalna akcija, saj je na kupih ostalo kar nekaj kamenja, ki ga je bilo potrebno odpeljati. Popravljen je tudi makadamski del poti. Z asfaltnimi površinami, ki so bile tudi poškodovane in dvajsetkrat prežagane ali obžagane je bilo treba počakati do pomladi.

29. novembra 2001 je prvim uporabnikom pritekla voda iz vodovodnega omrežja. Od prve seje gradbenega odbora do 29. novembra 2001 je minilo 8 mesecev in 19 dni in v tem času je bilo položenih 4.843 m vodovodnih cevi. Žal je eno gospodinjstvo v zaselku Zvale še ostalo brez vodovodne napeljave. Slavnostno otvoritev smo izpeljali 22. decembra 2001. Brez razumevanja Občine Trebnje, sodelovanja Krajevne skupnosti Dol. Nemška vas in nekaterih podjetij, bi bil vodovod na Rihpovcu zgrajen v nekem drugem času. Tako pa so lahko vsi, vaščani in »vikendaši« ponosni, da nam je uspel podvig, ki sicer je sicer majhno vas naredil večjo!

Literatura:

 V slogi je moč : bilten Rihpovec. - Leto 1, št. 1 (2001), str. 2-6.

 Sebanc, Ivan (2007). Brez vode ni življenja. V slogi je moč : bilten Rihpovec. - Leto 7, št. 7 (2007), str. 8-9.
 
Sebanc, Ivan (2008). Brez vode ni življenja 2. V slogi je moč : bilten Rihpovec. - Leto 8, št. 8 (2008), str. 7-8.

 

Photo gallery

Information

Author of the digital collection

Patricija Tratar

Keywords

VODOVODNO OMREŽJE, PITNA VODA, VINSKE CESTE

Published

22.04.2020 09:13

Modified

03.03.2020 13:28

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam