skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj hrani dragoceno izdajo Paracelsusovih del iz leta 1616.

Read more
V času Paracelsusovega življenja je bilo tiskanih le malo njegovih spisov, rokopisi njegovih del pa so bili razsejani po vsej Avstriji, Nemčiji in Švici.  Paracelsus je besedila  večinoma narekoval pisarju, nato pa  tekste pa puščal pri prijateljih z prošnjo naj jih natisnejo. Njegovo ime, ki je postalo zelo znano, so pogosto poneverili, tako da je kasneje postalo nujno potegniti črto med avtentičnimi in neavtentičnimi deli. Še za časa njegovega življenja so izšla dela Grosse Wundarznei - Veliko ranocelništvo (1536), Prognostication (1536), ki prinaša politične, verske in filozofske teme ter nekaj spisov.  Okrog 1560 so začeli tiskati nekatere njegove spise, toda šele leta 1589 in 1591 je Johannes Huser - zdravnik v Gross-Glogauu v Šleziji in Paracelsusov privrženec -  zbral in izdal prvo kompletno izdajo njegovih del v Baslu, ponovno pa 1603 v Frankfurtu in 1616 v Strasbourgu. Prav Huserju se moramo zahvaliti, da je danes ohranjen večji del Paracelsusovih del. Ker je imel možnost, da je videl in  zbral njegove rokopise iz vseh krajev, so Huserjeve izdaje kvalitetno dosti boljše kot zgodnejše, čeprav tudi te vsebujejo nekaj neavtentičnih del. 

Knjižnica Ivana Potrča hrani v zbirki dragocenosti tretjo Huserjevo izdajo Paracelsusovih del. Gre za prvega od dveh delov, ki sta izšla leta 1616 in sta ponatis starejših izdaj iz let 1589-1591 (Basel) ter 1603 (Strassburg). Ohranjen je samo prvi del,  ki obsega 1192 strani z lepo lesorezno naslovnico in Paracelsusovim portretom, vendar brez drugih ilustracij, ki krasijo drugi del. Delo je v celoti digitalizirano in je v polnem besedilu dostopno na spletnem portalu Digitalna knjižnica Slovenije

Knjiga vsebuje na straneh 1-23 Paramirum I, na str. 24-84 Paramirum II, na str. 117 De genere hominis, na str. 361 Zwei Bücher von den Pestilenz in na str. 640 De anatomia oculi, na str. 643 Von den Bergsucht und andern Bergkrankheiten, itd. Mnogo kratkih odstavkov je nanizanih s skupnim geslom Ex autographo, ki obsegajo ok. 120 do130 strani. Knjiga vsebuje tudi seznam lastnikov originalnih Paracelsusovih rokopisov.

Paramirum I (Knjiga o bolezni in zdravem življenju)

Po mnenju raziskovalcev ni mogoče zanesljivo trditi, da je Paramirum nastal pred letom 1524/25, torej pred Paracelsusovim salzburškim obdobjem, zato marsikdo dvomi, da je res nastal na Ptuju. Vendar pa Huser v svoji izdaji na strani 24 med lastniki originalnih Paracelsusovih rokopisov izrecno navaja, da hrani Paramirum I  Homelius, fizik na Ptuju in sicer skupaj z avtorjevim avtografom.

Besedilo Paramiruma je v digitalni obliki dostopno tudi na  spletni strani projekta Paracelsus, ki so ga pripravili na univerzi v Zürichu.
Photo gallery

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Mira Petrovič

Keywords

DRAGOCENE KNJIGE, MEDICINA, Paracelsus (1493-1541)

Published

07.10.2010 17:09

Modified

15.01.2019 12:59

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam