skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Oltar in oltarna slika

Umetnostni zgodovinar dr. Sergej Vrišer je oltar opredelil kot delo celjskega baročnega mojstra Ferdinanda Galla, ki se je na Celjskem uveljavil kot cerkveni kipar v petdesetih letih 18. stoletja in slovel po slikovitih oltarnih kompozicijah. Glavni oltar na Gori Oljki šteje Vrišer za enega izmed njegovih najboljših del: »Pogumno se je odrekel konvencionalni oltarni obliki s stebri in postavil v prostor zgolj usločeno, rokokojsko ornamentirano steno, pod katero se odvija skoraj neodvisno od arhitekture, deloma že prostoplastično zasnovani prizor zadnje večerje.«

Read more
Za mizo, ki sega v prostor, je Gallo v naravni velikosti posedel Jezusa in apostole kot v prizoru Zadnje večerje. Apostoli so upodobljeni v živahnem pogovoru in gibanju, dinamiko prizora pa stopnjujejo bogato nagubana oblačila, poudarjene oči in razvihrane brade. Ozadje prizora tvori rokokojsko ornamentirana stena. Gallo je upodobil Jezusa v trenutku, ko lomi kruh. Nastanek oltarja je datiran v mojstrovo zgodnejše obdobje, v čas med 1760 in 1770. Mogoče je bil oltar celo izdelan za veliko slovesnost leta 1767, ko so na Goro Oljko prenesli katakombnega svetnika sv. Teodorja. V zapisniku iz leta 1768 se bere, da je dragoceno relikvijo pridobil komtur Helfenthal v Rimu in jo prepeljal na Dunaj, kjer so telo svetnika oblekli v dragocena, z zlatom in srebrom krašena oblačila. 3. maja 1767 so relikvijo položili v krsto v cerkvi na Gori Oljki. Krsta je bila steklena in sta jo podpirala dva angela.

V rokokojsko steno glavnega oltarja je umeščena slika Fortunata Berganta Jezus v vrtu Getsemani. Cevčeva je mnenja, da je slika za Goro Oljko nastala v letih 1764 in 1765. Takrat je namreč Bergant ustvarjal v Savinjski dolini; leta 1764 je naslikal za župnijsko cerkev v Žalcu tri slike, leta 1765 pa dve sliki za frančiškane v Nazarju.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam