skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

O oblačenju in njegovemu spreminjanju

 
Od kdaj in zakaj se ljudje oblačimo, do danes še ni povsem natančno pojasnjeno. Vsem živim bitjem se v evoluciji spreminjajo lastnosti – živalim in ljudem npr. tudi telesne oblike – in vsaj nekatere značilnosti služijo zaščiti telesa pred neugodnimi vremenskimi vplivi in nekaterimi drugimi ogrožajočimi nevarnostmi.

Pri ljudeh je funkcijo varovanja telesa pred negativnimi vplivi okolja deloma prevzela obleka, ki jo po lastnem zgledu prenašamo tudi nekaterim živalim.

Read more

Obstajajo domneve, da se ljudje nismo začeli oblačiti zaradi potrebe po zaščiti svojega telesa pred mrazom, vročino in drugimi vremenskimi vplivi ter dejavniki, ki so ogrožali ali negativno vplivali na naše bivanje, ampak zaradi sramežljivosti in potrebe po prikrivanju oz. poudarjanju nekaterih delov telesa.

Z obleko ljudje še danes zakrijemo tiste dele telesa, ki jih družba označuje kot neprimerne razkazovanju, in razgalimo tiste – odvisno od družbenih norm, priložnosti, vremenskih okoliščin in drugega – ki si jih želimo.

Družbeni dejavniki so, kot je na podlagi slikovnih, ustnih in predmetnih pričevanj s Preddvora in njegove okolice mogoče povsem jasno razbrati, odločilno zaznamoval tudi oblačenje Preddvorčanov, poleg tega pa so oblačenje Preddvorčanov in okoličanov močno določali tudi gospodarski, politični in verski dejavniki. Ni namreč mogoče prezreti dejstva, da se je npr. v 19. stoletju oblačenje na gradovih v Preddvoru in okolici razvijalo drugače kot oblačenje v njihovi bližini ali na bolj oddaljenih kmetijah. Pa tudi oblačenje graščakov ni bilo enotno.

Pričevanja jasno kažejo, da ni bilo uniformno, a ne le to; obstajala so številna nepisana določila, ki so narekovala izbiro oblačil in načinov oblačenja.

Znotraj njih so se različno oblačili mlajši in starejši, drugače družbeno naprednejši in konservativnejši … in jasno – drugače moški kot ženske, drugače lastniki gradov kot na gradu živeči služabniki, drugače kuharice kot delavci na polju itd. V nekdanjem in sedanjem oblačenju Preddvorčanov so obstajale razlike – nedvomno – ob njih pa tudi podobnosti, na podlagi katerih je mogoče nekdanje oblačenje Preddvorčanov in okoličanov v nekaterih pogledih posploševati in izpostavljati skupne lastnost določenih družbenih skupin.

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Helena Krampl Nikač

Keywords

OBLAČILA, URBANA ETNOLOGIJA, ETNOLOGIJA

Published

28.12.2018 14:26

Modified

05.04.2018 12:17

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam