skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

O domoznanski zbirki Knjižnice Kočevje

O prvih zametkih domoznanske zbirke Knjižnice Kočevje lahko govorimo že od leta 1951, ko so se na Trgu zbora odposlancev številka 8 odprla vrata Knjižnice Kočevje s prvo poklicno knjižničarko in 1543 knjigami.

Read more
Direktorica Knjižnice Kočevje Cirila Pekica opisuje domoznansko zbirko knjižnice takole: “O prvih zametkih domoznanske zbirke Knjižnice Kočevje lahko govorimo že od leta 1951, ko so se na Trgu zbora odposlancev številka 8 odprla vrata Knjižnice Kočevje s prvo poklicno knjižničarko in 1543 knjigami. Sprva je domoznanska zbirka vsebovala samo knjižnično gradivo, časopisje in kartografsko gradivo. Danes  v domoznansko zbirko sodijo še rokopisi, notno gradivo, slikovno gradivo (fotografije, razglednice), videoposnetki in zvočni posnetki, polpublicirano gradivo (diplomske, magistrske naloge, doktorske disertacije, raziskovalne naloge), razni katalogi, brošure podjetij, drobni tisk (prospekti, plakati, vabila, ipd.). Domoznanska zbirka je lahko dostopna v fizični ali digitalni obliki za potrebe izobraževanja, raziskovanja, vseživljenjskega učenja in drugih javnih interesov. Trenutno šteje celotna knjižnična zbirka Knjižnice Kočevje blizu 87.500 izvodov, od tega je pribl. 1481 enot gradiva vključenih v domoznansko zbirko po zgoraj naštetih kriterijih. Knjižnica Kočevje se v širšem okviru domoznanske zbirke lahko med drugim pohvali z zapuščino Vekoslava Figarja, ki je formirana v posebno Figarjevo zbirko in ima pribl. 1030 izvodov. Lepo je ohranjeno in vezano tedanje kočevsko glasilo Novice, ki je bilo glasilo Socialistične zveze delovnega ljudstva okraja Kočevje iz leta 1956. Najstarejša knjiga v domoznanski zbirki je Elze, Theodor: Gotsche und die Gotschewer: eine Skitze. Knjiga je bila izdana leta 1861 v Ljubljani, pri založbi Kleinmayer und Bamberg. Knjiga je napisana v gotici in obravnava jezik Kočevarjev. Najnovejša knjiga v zbirki pa je Južnič, Stanislav: Prvih 650 let župnije Fara, Fara: Župnija, 2013.”

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam