skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Novo šolsko poslopje leta 1878

Franc Skaza se je kot zvesti rodoljub zavzemal tudi za izobraževanje slovenskega kmečkega prebivalstva, predvsem za odpravo nepismenosti in uvedbo nove večje šole. Zato je leta 1877 brezplačno podaril zemljišče in sofinanciral projekt za izgradnjo nove šole. V teh letih je mnogo slovenskih mest in trgov dobilo nova šolska poslopja, ki so bila v kraju poleg cerkve, župnišča in hiše lokalnega veljaka najbolj prepoznavne stavbe in so suvereno dopolnjevale krajevne vedute. Šola je imela pet razredov in stanovanje za nadučitelja Franca Jurkoviča, ki je zanj sam prispeval 3300 gld.

Read more

Leta 1878 je bilo novo šolsko poslopje dokončano, s poukom so začeli v mesecu novembru. Največji delež za poslopje v vrednosti 25.000 gld. je prispeval priljubljen in visoko spoštovan veleposestnik Franc Skaza. Arhitekturno je šola označena kot dominantna tipizirana dvonadstropna neorenesančna stavba s štirikapno streho. Po potresu leta 1974 so stavbo podrli, danes na tem mestu stoji pošta. Leta 1884 je Franc Skaza postal prvi šolski nadzornik.

Leta 1887 je Franc Skaza z Antonom Aškercem in Francem Jurkovičem dosegel, da se je v šoli uveljavil učni jezik slovenščina.

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Mateja Žagar

Keywords

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

Published

18.01.2019 12:15

Modified

20.12.2018 15:09

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam