skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Niko Kešina - Kako so se Jesenice usidrale v moje srce in kako sem postal Jeseničan

Vsebino predstavlja zgodba Kako so se Jesenice usidrale v moje srce in kako sem postal Jeseničan, ki jo je napisal Niko Kešina in je objavljena v knjižici Kako se se na Jesenice včasih priseljevali.

Read more

To je pričevanje Nika Kešina iz Drijenče v Bosni in Hercegovini, ki ga je življenjska pot preko Hrvaške vodila v Slovenijo, kjer si je na Jesenicah poiskal delo v železarni in se tu ustalil. Kot najstniku mu je umrl oče in z mamo sta se preselila v Županjo na Hrvaško. Od tam se je leta 1973, komaj polnoleten, odpravil z vlakom na Jesenice, kjer si je poiskal delo v železarni. Delo je dobil v elektrodnem oddelku in tam ostal 25 let. Na Jesenicah je dobil tovarniško stanovanje, si tu ustvaril družino in krog prijateljev. Leta 1991 se je udeležil vojne za Slovenijo in za svoj prispevek dobil visoko državno priznanje. Dokument vsebuje tudi fotografije vasi Drijenča, Nika Kešine v elektrodnem oddelku Železarne Jesenice in Nika Kešine z nekdanjim razrednim učiteljem v rojstni vasi. Vse fotografije so last Nika Kešine.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Niko Kešina

Keywords

Jesenice, priseljevanje, LOKALNE SKUPNOSTI, kulturna dediščina, krajevna zgodovina, ETNOLOGIJA

Published

27.12.2018 20:02

Modified

07.12.2018 18:27

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam