skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  
Čitalnica je sprva gostovala v novomeških gostilnah, ki pa za njeno kulturno in tudi politično delovanje niso mogle nuditi ugodne pogoje. Zaradi potrebe po lastnih prostorih je med čitalničarji vzniknila ideja o gradnji lastnega Narodnega doma. Read more
Za ta namen je Čitalnica konec leta 1872 kupila gradbeno parcelo in že junija leta 1873 so položili temeljni kamen. Vendar pa se je gradnja zaradi pomanjkanja finančnih sredstev zavlekla kar za nekaj let. Dokončno je bil Narodni dom končan in izročen svojemu namenu šele leta 1885 in takrat se je Narodna čitalnica končno preselila v lastne prostore.
Narodni dom v Novem mestu je bil kot prvi te vrste na Slovenskem zgrajen zaradi potrebe novomeške čitalnice po lastnih prostorih. Temeljni kamen je bil položen junija 1873 in že naslednje leto je bila stavba pod streho. Uporabi predano pa je bilo zgolj pritličje. Gradnja se je le počasi nadaljevala, dokler niso leta 1884 v ta namen ustanovili delniško družbo Prvi Narodni dom, ki je za zbiranje sredstev izdala delnice. Že naslednje leto se je gradnja Narodnega doma uspešno zaključila. Edina ohranjena risba načrta vhodnega pročelja Narodnega doma je delo zagrebškega stavbenika Alfreda Kappnerja. Napis nad vhodnimi vrati se je ob prenosu lastništva na sokolsko društvo po letu 1925 spremenil v Sokolski dom.

Photo gallery

Information

Categories

culture

Keywords

ČITALNICE, čitalniško gibanje, Narodna čitalnica, Delavski dom, Narodni dom Novo mesto, Novo mesto

Published

06.11.2015 12:44

Modified

23.11.2015 08:41

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam