skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Območje Lovrenca sodi med najbogatejše gozdne predele Slovenije. Gozd prekriva skorajda vso površino lovrenškega dela Pohorja, razen najvišjih vrhov in nekaterih grebenov. Tam se razraščajo pašniki in nekatere redke drevesne vrste, kot so smreka, macesen in pritlikavi bor.

Read more
Največji poseg v to območje je storil človek s krčenjem gozdov po vrovih Pohorja. Gozdna meja zato tu ni pogojena le s podnebjem, temveč tudi z delom človekovih rok. Ta je gozdno mejo potisnil navzdol, da si je s tem povečal pašne površine.

Na Ribniško-lovrenškem podolju se pojavljajo laporji, glinovci, peščenci in konglomerati. Prst je večinoma ilovnata in razmeroma rodovitna, primerna za žitarice in koruzo. Ob potoku na dnu dolin so tla zamočvirjena in travnata. Prevladujoča preperelina je silikatnega porekla in je primerna za gozdnate površine. Kakovost tal slabša tudi krčenje gozdov, saj je zamočvirjenost večja na travniških tleh.


Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Tadeja Gregorinčič, Jože Javornik

Keywords

NARAVA

Published

22.06.2009 14:45

Modified

16.01.2019 12:27

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam