skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Načrt mesta Koper iz leta 1619

Načrt inženirja Giacoma Fina iz leta 1619 predstavlja najstarejši ohranjeni tloris mesta Koper.

Read more
Načrt Kopra, ki ga je  1. avgusta 1619 po naročilu podestata in kapitana Bernarda Malipiera izdelal Giacomo Fino, ponazarja mesto znotraj obzidja. Prikazani so posvetni in sakralni objekti, ulice in trgi kot tudi obzidje z utrdbami in vrati. V zunanjosti so upodobljeni različni pristaniščni elementi ter legenda z napotki za popravilo obzidja. Izdelan je bil zaradi potreb po utrjevanju mestnega obzidja. Perorisba, ki jo hrani Državni arhiv v Benetkah, predstavlja poglaviten vir tako za študij geneze mesta, kakor za spoznavanje njegove urbanistične zasnove.

Načrt mesta Koper je risba s črnilom na papirju, velikosti 565mmm x 418mm v merilu 1:2300 cca. Jezik gradiva je beneščina in kraj izdelave je Koper.

Na dan 390. obletnice 1. avgusta 2009 je Humanistično društvo Histria izdalo reprodukcijo mape s spremno študijo ter priredilo  sprehod po ulicah, trgih in obzidjih mesta s strokovnim vodstvom prof. Salvatorja Žitka in dr. Darka Likarja. Nato je bila mapa mesec dni na ogled v okviru akcije “Oživimo vitrine” v osrednji koprski ulici Kalegariji (Čevljarska ulica).

Photo gallery

Information

Author of the digital collection

Laura Chersicola

Contacts

Laura Chersicola
Dean Krmac

Keywords

Koper, NAČRTI MEST, ZEMLJEVIDI

Published

30.08.2011 00:00

Modified

01.12.2020 10:57

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam