skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Muzej na Tolminskem 1950—2020

Organizirana muzejska in spomeniškovarstvena dejavnost je v Zgornji soški dolini oziroma v današnjih občinah Bovec, Kobarid in Tolmin prisotna od leta 1950. Za začetek te, za narodovo in krajevno samobitnost nedvomno zelo pomembne dejavnosti, štejemo ustanovitev pripravljalnega odbora za muzej na Tolminskem.

Read more

Z delom je začel 26. 7. 1950 in že na prvi seji sprejel široko zastavljen program: zbiranje kulturnozgodovinskih in etnografskih predmetov ter gradiva iz obdobja fašizma in narodnoosvobodilne borbe, poleg tega pa še skrb za kulturne spomenike, ki pričajo o slovenski kulturi in njeni zgodovini.

Prvi rezultati njihovega dela so se pokazali s pridobitvijo lastnih prostorov za pisarno, arhiv in razstavno dejavnost, ki so se nahajali v Coroninijevemu dvorcu sredi Tolmina. Leto po ustanovitvi so tu že odprli tudi prvo muzejsko razstavo o narodnoosvobodilni borbi na Primorskem. Kmalu so zaposlili tudi prvega strokovnega delavca, obnovili in dopolnili obstoječo razstavo ter tako ustvarili pogoje za ustanovitev Muzeja za Tolminsko. Razstavi NOB se je tedaj pridružila še bogata kulturnozgodovinska in etnološka ter leto kasneje še arheološka razstava.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Karla Kofol

Keywords

MUZEJI, Tolmin, obletnice, DELOVANJE

Published

26.05.2021 12:46

Modified

27.05.2021 05:19

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam