skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Fran Roblek se je posvečal tudi sadjarstvu.

Read more
Leta 1915 je kupil posestvo Mirasan v Kasazah. Ime Mirasan, tudi Mirazan, naj bi pomenilo odsev v Savinji (Mira San, Saan je nemško ime za Savinjo), kot je po tej analogiji Mira Mare (odsev v morju), znan grad Miramare pri Trstu.
 
Danes se močno povečano posestvo, ki ga upravlja istoimenska delniška družba, ki se ukvarja s pridelovanjem jabolk in sadnih sadik, imenuje Mirosan. Družba spada med največje pridelovalce jabolk in vzgojitelje sadik jablan v Sloveniji.
 
Na obsežnih poljedelskih površinah je po takratnih strokovnih načelih uredil sodoben sadovnjak. Naenkrat je posadil 1200 dreves jabolk visoke rasti in nato še 800 dreves, saj so izjemno ugodni talni in klimatski pogoji omogočali pridelavo kakovostnih štajerskih jabolk . Štajerska jabolka so že pred prvo svetovno vojno uživala velik sloves. Izvažali so jih v vse predele cesarstva, precejšen delež v Nemčijo, zlasti v Berlin. Domačini so večje količine jabolk predelovali v jabolčnik.
 
Sadovnjak je urejal vse do smrti, za njim pa ena od njegovih hčera. Jabolka s plantaž so prodajali prek družbe Pomona, trgovina in export sadja, ki je imela sedež v Žalcu. 
Družba je bila ustanovljena leta 1932, njena lastnica je bila Ana Ferrant, trgovka v Žalcu, hči Frana Robleka, prokurist pa je bil njen mož Franc Ferrant.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Karmen Kreže

Keywords

hmeljarstvo, POLITIKA, GOSPODARSTVO, 19. stoletje

Published

06.12.2016 12:00

Modified

06.12.2016 11:52

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam