skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Na poti iz Ljubljane proti Štajerski se peljemo po dolini Črnega grabna. Na desni strani avtoceste, onkraj hribov, ki obdajajo avtocesto, se skriva čudovita, razgibana Moravška dolina. Nekdaj so vse glavne prometne poti potekale po dolini Črnega grabna, zato je Moravška dolina ostala skrita in zaprta. Zaradi tega se je v tej dolini razvil značilen moravški govor.

Read more

Moravška dolina se ponaša z mnogimi naravnimi lepotami in  kulturno dediščino, predvsem pa je znana po izdelkih domače obrti, ki so bili nekdaj pomemben vir zaslužka rokodelcev. Čeprav so mnoge obrti že skoraj izumrle, člani Društva rokodelcev nadaljujejo tradicijo ohranjanja ustvarjalnosti in običajev. Na Kamri je bila pred leti predstavljena digitalna zgodba Rokodelci in umetniki Moravške doline, ki je naletela na izjemen odziv. 

V okolici Moravč so odkrili za obdelavo primerne kamnine. To so moravški peščenjak, kremenov konglomerat ter apnenec, znan kot »peški marmor«. Stane Stražar v svoji knjigi Moravška dolina omenja, da so kamnolomi tu delovali že v rimskih časih. Kamen so potrebovali za sarkofage in kamnite krste. Peščenjak je bil primeren za izdelavo stebrov, obokov, reber in sklepnikov, portalov ter drugih cerkvenih elementov. Prav tako so iz peščenjaka izdelovali hišne portale in okenske okvire.

Dolina je bogato poraščena z gozdovi, po njenih tleh se vijeta dva glavna rečna tokova - Rača in Drtijščica. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Kristina Galun

Keywords

krajevna zgodovina, krajevne znamenitosti, Moravče, stare fotografije, stare razglednice

Published

25.09.2020 11:20

Modified

11.08.2020 07:04

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam