skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  
Ob Rači, ki teče skozi Spodnji in Zgornji Tuštanj je v preteklosti delovalo veliko mlinov. Potok ima stalen dotok vode, ki so ga izkoriščali za pogon žag in mlinov. Za mlinarsko dejavnost je bilo ugodno območje med Tuštanjem in Dvorjami, kjer bi v zračni razdalji dobrega kilometra pred sto leti našteli kar pet mlinov. Read more
Mecetov mlin je bil enonadstropni zidan mlin pod Krašcami, ki so ga prvotno postavili tuštanjski gospodje. Nekdanji lastnik Peter Cerar je leta 1936 vgradil eno večje kolo s premerom treh metrov in s šestdeset centimetrov širokimi lopaticami. Mlin so opustili leta 1962. Tuštanjski (Grašinski) mlin so postavili na vzhodni strani pod gradom. V njem so Grašinski mleli žito za svoje potrebe. Mlin je obratoval vse do leta 1915, ko so se vanj naselili primorski begunci, ki so pribežali pred uničenjem 1. svetovne vojne. Stavba je stala do leta 1927.


Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam