Map  

Mlini na zgornjem toku reke Mirne

Na zgornjem toku reke Mirne je bilo osem mlinov. Potok Moravščica se pri Moravčah pri Gabrovki preimenuje v Mirnščico; nekateri jo že od izvira imenujejo Mirnščica, v nadaljevanju svoje poti se imenuje Mirna. Read more
Od osmih mlinov je ohranjen le prvi mlin v zgornjem toku reke Mirne, mlin ob potoku Moravščica. Mlin deluje na vodni pogon, vendar je samo občasno v rabi, saj ima trenutno funkcijo vikenda.
Ostalih sedem mlinov nima več te funkcije. Razlogi so različni. Mlin pod vasjo Hohovica na potoku Moravščica in mlin v Moravčah ne obstajata več, lastniki so neznani.
Pod vasjo Tlaka ob Mirnščici stoji Mantkov mlin. Njegov lastnik je neznan, mlinska oprema je razstavljena.
Prvi Lazarjev mlin je stal ob reki Mirni v Gornjih Ravnah na križišču cest Gabrovka-Čatež in Čatež-Cirnik. Mlin je bil prezidan v stanovanjski objekt. Drugi Lazarjev mlin je prav tako stal ob reki Mirni v Gornjih Ravnah na križišču cest Gabrovka-Čatež in Čatež-Cirnik. Ta mlin je zdaj zapuščen.
Italijanski mlin imenovan Molino je stal o reki Mirni v Gornjih Ravnah. Stavbe mlina še stojijo zapuščene in zaraščene.
Mlin Obolnar na reki Mirni v Gornjih Ravnah je preurejen v gostinski objekt, ki se imenuje Turistična kmetija Obolnar in je last družine Strajnar.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history
economy

Keywords

mlin, mlinar, MLINARSTVO, MLINI

Published

09.02.2015 12:39

Modified

25.09.2015 12:03

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam