Map  

Mlini na zgornjem toku potoka Bistrica

Glavni pritok reke Mirne je potok Bistrica, ki je druga največja rečica mirnskega porečja. Bistrica izvira v Šentrupertsko-Dolskem hribovju pod Borovakom pri Polšniku. Bistrica ima dva večja pritoka Bučavnica in Bena, v Mirno pa se izlije v Zalogah blizu Puščave. Potok Bena nastane z združitvijo treh manjših potokov, ki se imenujejo Izvirska voda, Drkov graben in Berinjski graben. Mlini na Bistrici so razdeljeni v dve skupini; mlini na zgornjem toku Bistrice, teh je 13, ter mlini na spodnjem toku Bistrice. Read more
Edina sled o obstoju mlina pri izviru Bistrice je stavbišče v ruševinah. Prvi mlin na potoku Bistrica naj bi stal v grabnu pod Borovakom pri Polšniku. Nekoč naj bi bil to grajski mlin ob potoku Bistrica. 
Jesenškov mlin, ki stoji na zgornjem toku potoka Bistrica v vasi Bistrica in isto imenovani dolini blizu Dol pri Litiji, je zaščiten in zaveden v Registru nepremične kulturne dediščine. Delujoči mlin iz zadnje četrtine 19. stoletja ima tri kovinska nadlivna pogonska kolesa, ki ženejo tri pare mlinskih kamnov. Mlin je del hiše v obliki črke L. Jesenškov mlin je tudi edini vodni mlin v dolini potoka Bistrica od izvira dol vodno do sotočja Bistrice in pritoka Bena oziroma do nekdanjega po domače Pavletovega mlina, ki še sprejema žito v mletje po starem. Poleg Jesenškovega mlina je v preteklosti na zgornjem toku Bistrice delovalo še pet mlinov. 
Za Jesenškovim mlinom je naslednji v dolini Bistrice Krošeljnov mlin, imenovan tudi Ribičev mlin, po priimku lastnikov. Po domače se pri hiši reče pr Krošeljni. Mlin še vedno deluje deloma preurejen na vodni in elektro pogon. Krošeljnov mlin je zidan mlin z nadlivnim pogonskim kolesom, ki je datiran v 19. stoletje. Mlinske naprave, trije pari mlinskih kamnov in dvojne stope, stojijo pravokotno na vodotok. V prostoru ob mlinu je bila čevljarska delavnica; v sklopu domačije pa stoji hišna lipa. 
Konec 20. stoletja mlinu dograjena ribogojnica, zato naj bi se imenoval Ribičev.
Kicov mlin, domnevno tudi Lomškov mlin, je stal ob potoku Bistrica ob cesti Brezovo-Dole pri Litiji. Po domače se je reklo pr Kic. Stavba je v razgradnji in kot taka nenaseljena. 
Nekoč bogat Vrtačnikov mlin stoji ob potoku Bistrica v istoimenski dolini. Ohranjena je velika mlinarska hiša, ki je nenaseljena. Na fasadi je napis Jože Pipan; verjetno gre za lastnika mlina. Ohranjen je še del mlinarske opreme. 
Dalje dol vodno stoji na potoku Bistrica zadnji mlin v dolini Bistrica do Pavletovega mlina. Ta je imenovan Pipančkov mlin, tudi Pipanov po priimku lastnikov ali Nardeškov. Na domačiji je bila poleg mlina tudi žaga na vodni pogon, ki je delovala do konca 80. let 20. stoletja. Mlin se danes preziduje v stanovanjski objekt.
Pávletov mlin je stal ob Bistrici pod Hudimi Ravnami na severni strani in z Zaloko na zahodni strani. Mlin je bil po vojni opuščen, ostanki razvalin so odstranjeni, o njem ni več sledu.
V dolini, ki ji domačini rečejo Izvirk oziroma Azvirk, še vedno stoji Božičev mlin, last družine Božič. Naseljen mlin se nahaja ob izviru Izvirske vode, le ta je bila po cevi napeljana do mlinskega kolesa, ki ga je poganjala od spodaj. Kasneje je bil mlin predelan na turbino. Mlinarska stavba še stoji, prav tako je ohranjena mlinarska oprema; možen bi bil celo zagon mlina.  
Nekoliko nižje od Božičeva mlina, za tem, ko v potok priteče pritok Drkov graben je stal mlin v Reki, tudi u Rek, kakor so mu rekli domačini. Mesto, kjer je mlin stal, se imenuje Reka.  Danes o mlinu ni več sledu. 
Drkov mlin je edini mlin, ki je deloval na potoku Drkov graben. Po pripovedovanju domačinov mlinarska stavba še stoji. Nahaja se v grabnu med Bobnečim vrhom in Radgonico. 
Dolinškov mlin je stal na potoku Bena, ko le ta že izstopi iz ozkega grabna. Kmetija je bila nekoliko višje na pobočju, mlin pa ob potoku. Na nekdanjem stavbišču mlina je zgrajen nov počitniški objekt; zdajšnji lastniki se pišejo Simončič. 
O mlinu v Hudih Ravnah ni sledu, delovati naj bi prenehal že pred prvo svetovno vojno. 
Smolajev mlin na potoku Bučavnica se nahaja nekoliko nižje od izvira v dolini med Hudimi Ravnami in Selcami ob cesti Šentrupert-Dole pri Litiji. Kmetija Smolaj je v preusmerjanju. Vodni mlin in žaga ne delujeta več. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history
economy

Keywords

MLINARSTVO, MLINI

Published

11.02.2015 14:47

Modified

25.09.2015 12:04

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam