Map  

Mlini na spodnjem toku reke Mirna do izliva v Savo

Na Mostecu pri Tržišču se na majhnem področju v reko Mirno stekajo trije večji potoki, v neposredni bližini cestnega križišča, kjer se iz glavne ceste Trebnje - Sevnica odcepi cesta proti Krmelju. Z leve strani v Mirno iz šentjanškega konca teče potok Hinja. Nekoliko nižje pa se z desne strani v Mirno izlivata združena Tržiški potok, ki izvira pod Škovcem, in Sklepnica, ki ima izvir pod Gredicami. Skupaj se stekata na Mostecu in prav tako na Mostecu v Mirno. Vsi trije potoki na tem območju tvorijo sotočje štirih potokov z Mirno vred. Read more
Na sotočju Mostec so delovali Cenetov, Stuškov in Polančev mlin. V t. i. tržiško skupino štejemo še mlin na Malencah, ostali mlini v tej skupini pa so bili na reki Mirni, od Tržišča vse do izliva Mirne v Savo v Dolenjem Boštanju. 
Cenetov mlin, tudi Cenkov mlin, je deloval na Tržiškem potoku pod vasjo Tržišče.
Tržiški potok poganja tudi Stuškov mlin v Tržišču, ki je danes preurejen v gostinski lokal imenovan Caffe Mlin. Ohranjen je tok mlinščice, ki še vedno poganja mlinsko kolo. Ne zaradi njegove uporabne vrednosti, ampak kot atrakcija ob novem gostinskem lokalu v preurejenem objektu nekdanjega zidanega mlina. V lokalu so ohranjene fotografije nekdanjega Stuškovega mlina. Mlin je po potrebi poganjala tudi voda potoka Sklepnica, speljana po mlinščici iz Polančevega mlina. Tako so mlin lahko, glede na potrebe, poganjali iz enega ali drugega potoka. 
Polančev mlin, po priimku Polanc, stoji na potoku Sklepnica v dolini pod vasjo Spodnje Vodale. Mlin je zapuščen, mimo njega pa je speljana mlinščica, ki poganja ob potrebni količini vode Stuškov mlin. Stavba mlina še stoji, vendar zapuščena in zaraščena. Vidna so vodna kolesa, ohranjena pa je tudi mlinščica. 
Četrti mlin iz tržiške skupine je stal približno 1 km nižje na Dolskem potoku, v zaselku Dol pod Vodalami. Stal je na lokaciji, imenovani Malence. Lastnik mlina naj bi bil R. Janežič. O obstoju mlina danes ni več sledu, saj je bil porušen. O njem pričajo le ustni viri, starejši vaščani vedo povedati, kje točno je mlin stal. 
V naselju Jelovec, približno na pol poti med Tržiščem in Boštanjem, je stal mogočen predzadnji vodni mlin na reki, Mirni pred vstopom Mirne v ozko dolino. Cilmanov mlin je propadel v 2. svetovni vojni. Do začetka vojne je mlin obratoval in vanj so okoliški kmetje nosili žito za mletje. Nazadnje je bil v lasti Marije Murenc – Cilman . Mlin je prenehal delovati zaradi smrti lastnice v nemškem taborišču in smrti njenega najstarejšega sina, ki je padel na fronti. Po vojni je družina Cilmanovih razpadla, mlin pa je počasi propadel. 
Zadnji mlin na reki Mirni naj bi bil mlin v dolini Grahovica v Dolenjem Boštanju. Mlina na tem mestu ni bilo več že pred 2. svetovno vojno. 
Podlipnikov mlin v Dolenjem Boštanju je bil last družine Podlipnik. Danes so še vidne ruševine mlina. 
Mlin Podpadec v Dolenjem Boštanju je bil last družine Zakrajšek. Podpadec je verjetno hišno ime. O mlinu pa danes pričajo le še sledovi.
Pečarjev mlin v Dolenjem Boštanju je bil last družine Pečar, danes pa je predelan v druge namene. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history
economy

Keywords

MLINARSTVO, MLINI

Published

20.02.2015 08:42

Modified

25.09.2015 12:07

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam