Map  

Mlini na potoku Jeseniščica

V skupino mlinov na potoku Jeseniščica štejemo vse mline na obeh pritokih ter na sami Jeseniščici, do izliva, skupaj jih je 10. Jeseniščica se v reko Mirno izlije pod Sv. Rokom oziroma v Hrastovici. Tvorita jo dva pritoka, Kostanjeviški potok ali Kostanjščica, ta se v zgornjem toku imenuje Studenčnica, in Globoščica ali Globaščica, tudi Globočnica. Read more
Abonarjev mlin je prvi mlin v nizu mlinov na potoku Studenčnica in je stal pod vasjo Strmec. Domačini domnevajo, da sta bila na tem kraju dva mlina zelo blizu skupaj; vidni so še sledovi dveh stavb, ki sta ločeni ena od druge. Lahko pa da je celotno stavbišče pripadalo enemu mlinu. Abonarjeva družina je mlin prodala v prvi polovici 20. stoletja in se izselila. 
Nekoliko nižje od Abonarjevega je bil ob Studenčnici Lorčkov mlin. Mlin je bil v lasti družine Žonta, po domače Lorčkovih. Mlin je bil znan po tem, da so v njem mleli bolj črno moko. Imeli pa so tudi stope. Mlinska stavba je danes v ruševinah. 
Krnčev mlin, po domače Udučev, je v lasti družine Krnc od sredine 20. stoletja. Mlinska stavba je bila v spodnjem delu mlin, v zgornjem pa je imela stanovanjski del. Dolga mlinščica je bila speljana pod bregom iz potoka Studenčnica. 
Mlin je bil v preteklosti v lasti Rtovskih z Rtovskega, tudi Vrtovskega, hriba. Le tega pa naj bil v 30. letih 20. stoletja po pripovedovanju domačinov kupil grof Barbo. Družina Krnc je mlin skupaj z domačijo kupila od Rtovske Mici, kakor so po domače rekli Mici Zidar. 
Reboljev mlin, last družine Rebolj, je stal v Bičjej, to je v dolini pod Hrastnim oziroma pod zaselkoma Dol in Slape na eni strani ter Velikim Cirnikom na drugi strani doline, na potoku Studenčnica, ki se ravno tam nekje preimenuje v Kostanjeviški potok. Rekli so mu tudi mlin v Bičjej.  Nekoč velik mlin je bil porušen ob povodnji leta 1969 in ni bil več obnovljen. 
Ravnikarjev mlin je bil edini mlin na pritoku Globoščica v vasi Kamnje. Mlin je bil v lasti družine Ravnikar, v njem pa naj bi po pripovedovanju domačinov mleli bolj za lastne potrebe. Domačija družine Ravnikar se nahaja v strmini nad potokom, mlinska stavba pa je bila ločena od domačije, v dolini pri potoku. Stavba stoji še danes, pred nekaj leti je bila še vidna mlinščica. 
Kregljev mlin, tudi Kregeljev mlin, stoji pod vasjo Roženberk na sotočju Kostanjeviškega potoka in Globoščice, od tu naprej se voda imenuje Jeseniščica. Zdajšnji lastnik in mlinar je Oton Kregelj. Mlin je za stranke mlel še v drugi polovici 20. stoletja. Mlin na tri pare kamnov je bil zgrajen v drugi polovici 18. stoletja. Ohranjena sta dva vodna kolesa s pogonom na spodnjo vodo. Mlin je imel tudi stope oddaljene približno 100 metrov, ki so bile porušene. V mlinarski stavbi so tudi bivalni prostori. Stavba je bila obnovljena v zadnji četrtini 19. stoletja. Kregljev mlin je bil od leta 2003 do 2011 razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena (EŠD 8106). Leta 2011 so na željo lastnika propadajočem mlinu odstranili ta naziv.
Boltetov mlin leži v Dolenjih Jesenicah, ob potoku Jeseniščica, ki se pod Hrastovico z leve strani izliva v reko Mirno.  Domačija iz druge polovice 19. stoletja je gručasto zasnovana, sestavljajo jo iz kamna zgrajena hiša z mlinom iz leta 1863, iz kamna zgrajen hlev, iz kamna in opeke zgrajen svinjak iz leta 1939, manjša drvarnica s kaščo in kozolec na kozla oziroma cvitar.  Mlin na tri pare kamnov (belega za pšenico, zmesnega za koruzo in soržnega za rž, ječmen in ajdo) je dolga leta poganjala voda iz Jeseniščice. Ker pa so Dolenje Jesenice že leta 1939 dobile električno napeljavo, je mlinske kamne v času, ko v potoku ni bilo dovolj vode, poganjal elektromotor. Imeli so tudi pet stop, v katerih so phali proso, ječmen in ajdo. Mlin je obratoval do sredine 20. stoletja. Danes je delno ohranjena ena mlinska naprava. 
Špančkov mlin, tudi Staričev mlin, na Jeseniščici se je nahajal v vasi Hrastovica ob cesti proti Mokronogu. Mlin je obratoval do sredine 20. stoletja.  Mlinske stavbe ni več, o mlinu pa vedo povedati domačini.  
Ime mlina, ki je stal ob Jeseniščici pri bivši gostilni Komar v Hrastovici pod Sv. Rokom, ni znano. Na mestu mlinarske stavbe je zgrajena nov stanovanjski objekt.  
Pod vasjo Martinja vas je na reki Mirni, kjer se Jeseniščica izliva vanjo, stal Grajski mlin. Delovati naj bi prenehal med prvo svetovno vojno.  

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history
economy

Keywords

MLINARSTVO, MLINI

Published

16.02.2015 12:08

Modified

25.09.2015 12:06

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam