skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Mizarske delavnice

Pod imenom mizarske delavnice so v IUV poleg mizarjev delovali še mojstri zidarske, pleskarske in čevljarske stroke. V oddelku je bilo do 15 zaposlenih.

Read more

Mizarji (do 5 zaposlenih) so opravljali vsa splošna mizarska dela, izdelovali lesene vozičke - šrogle, palete, platoje, pisarniško pohištvo, skladiščne regale, sode, opaže…

Zidarji (do 3 zaposleni) so zidali in obnavljali vse zidane konstrukcije: tlake, stene, odprtine. Sodelovali so s komunalno službo pri vzdrževanju vseh napeljav, cevovodov.

Pleskarji (do 4 zaposleni) so imeli ves čas ogromno dela z odstranjevanjem uničenega, umazanega opleska (učinek kislin, lugov in strojil) in nanašanjem novega. Večja pleskarska dela so večkrat izvajali tudi zunanji pleskarji.

Čevljar. Na začetku delovanja IUV so trije čevljarji izdelovali delovne čevlje in škornje ter popravljali usnjene transmisijske ploščate jermene. Kasneje je bil zaposlen en čevljar. Ta je izdeloval predvsem zaščitne rokavice in predpasnike. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history
economy

Author of the digital collection

Nataša Oblak Japelj

Keywords

industrija usnja, VZDRŽEVANJE, 20. stoletje, Vrhnika, MIZARSTVO, ZIDARSTVO, PLESKARSTVO, čevljarji

Published

05.12.2017 12:08

Modified

05.12.2017 09:44

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam