skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Misal praške cerkve (1522)

Praški misal, mašna knjiga z latinskimi liturgičnimi besedili in notnimi zapisi za enoglasno obredno petje, je edini v celoti ohranjen misal iz 16. stoletja na Ptuju. Natisnjen je bil leta 1522 v Leipzigu, v tiskarski delavnici Melchiora Lotterja (1470–1549), enega najuspešnejših nemških tiskarjev, založnikov in knjigotržcev.

Read more

Delo spada med zgodnje koralne tiske. V njem je zapisan gregorijanski koral, to je enoglasno obredno petje zahodnokrščanske cerkve na latinska bogoslužna besedila. V notnih zapisih je uporabljena gotska notacija, značilna za nemške in slovanske dežele. Toni in skupine tonov so zapisani z rombi (t. i. punctumi) in s pokončnicami žebljaste oblike (t. i. virge). Misal je okrašen s številnimi inicialkami ter s črno-belimi lesoreznimi marginalnimi grafikami, na katerih so upodobljeni angeli in prizori iz narave. Nekaj grafik je ročno koloriranih.

Glasbeni misal je nekoč pripadal eni od cerkva praške škofije. Kako je prišel na Ptuj in del katerega fonda je bil, preden je zašel v ptujsko Študijsko knjižnico, ni znano. Leta 1986 je bil restavriran in prevezan.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Keywords

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, KNJIŽNE ZBIRKE, stari tiski, knjižne raritete

Published

25.11.2019 08:42

Modified

12.11.2019 11:34

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam