skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

V neposredni bližine cerkve sv. Jurija stoji mestni stolp, simbol mestne veljave in moči. Postavili so ga meščani kot del mestnih utrdb. Stolp je prvič omenjen v mestnem statutu iz leta 1376, verjetno pa je tukaj stal že prej.  Pred tem je na tem kraju stala krstna kapela sv. Janeza Krstnika. 

Read more

Leta 1556, v času modernizacije protiturških mestnih utrdb, so Ptujčani italijanskemu gradbeniku Antoniju de Rivi, ki je vodil utrdbena dela v mestu, naročili, da stari stolp podre in na njegovem mestu zgradi novega.

Stolp je zgrajen iz opeke, nadstropja pa so med sabo razdeljena s kamnitimi venci. Kamniti so tudi nosilne lizene in okvirji okenskih odprtin. Prvotno je imel stolp pet nadstropij in je torej bil za eno etažo višji od današnjega, pokrit je bil z dvokapno streho. Po velikem požaru, ki je leta 1705 prizadel večji del mesta, so se Ptujčani iz varnostnih razlogov odločili stolp nekoliko znižati. Takrat so ga pokrili s čebulasto streho. 

Ko je v požaru leta 1684 zgorel stolpič na mestni cerkvi, je bila stolpu določena nova namembnost - prešel je v cerkveno rabo. V pritličju stolpa je do leta 1705 stala kapela sv. Janeza Krstnika. Leta 1689 so meščani stolp opremili z uro, ki so jo kupili od zagrebških frančiškanov, leta 1705 pa je stolp dobil še veliki zvon. 

Še posebej znamenit je stolp postal leta 1830, ko je ptujski kurat in zgodovinar Simon Povoden (1753-1841) dal v njegovo podnožje vzidati rimske spomenike (nagrobnike in reliefne plošče), ki jih je našel na področju antične Poetovione in jih s tem rešil pred propadom. Zbrane spomenike je vestno opisal in jih dal tudi narisati. »Povodnov muzej« je tako postal eden najstarejših lapidarijev na prostem.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Keywords

Ptuj, HISTORIČNE ZGRADBE

Published

18.08.2016 08:55

Modified

12.08.2016 08:55

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam