skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Medved je priljubljena živalska maska, značilna predvsem za severovzhodno Slovenijo, zlasti jo srečamo na Ptujskem polju. Njen izvor je verjetno treba iskati v časih, ko so cigani vodili medvede po sejmih.

Read more
Medved je oblečen v obleko iz ovčje kože ali pa v obleko iz vrečevine, natlačeno s senom. V gobcu iz katerega mu visi rdeč jezik, ima zobe iz belega fižola. Vodi ga gonjač, ponavadi oblečen v cigana. Gonjač pri vsaki hiši zaigra na doma narejeno glasbilo, pri čemer prigovarja medvedu: »Pleši, pleši medola, te boš doba tolara …« Medved se pri tem vrti, pleše, preskakuje tudi ograje in se valja po tleh in se pri tem z veseljem zaletava v katero od radovednih deklet. Gonjača in medveda spremlja tudi pobirač, ki v košaro pobira nabrane darove. Maski medveda in gonjača ponazarjata ukročenega medveda in njegovega gonjača, ki sta nekoč hodila po vaseh in zabavala ljudi.

Medvedi velikokrat hodijo v skupinah, spremlja jih večje število gonjačev, oblečenih v stara oblačila in opremljenih z različnimi pripomočki: trobentami, palicami, koši za darove itd.Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

ethnology

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Partners

Stanko Kozel

Keywords

MASKE, Ptuj, pust, PUSTNI OBIČAJI

Published

21.08.2014 14:03

Modified

09.10.2018 10:17

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam