skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Matilda Serec, najstarejša Pomurka

Matilda Serec je v oktobru 2014 dopolnila 105 let. Vseh težkih in tudi lepih trenutkov svojega dolgega življenja se še zelo živo in dobro spominja. Nekaj teh je delila tudi z nami.

Read more
Z izredno prijetno sogovornico Matildo Serec iz Satahovcev pri Murski Soboti smo poklepetali o življenju nekoč in danes, o njenih spominih, katerih v 105.-ih letih ni malo. Od njenih rosnih let do danes se je marsikaj spremenilo, saj je tehnologija v zadnjih nekaj desetletjih izredno napredovala. Vse kar danes delamo s stroji oziroma le-ti delajo namesto nas, so v njenih mladih letih in tudi še kasneje delali ročno. Tudi zato, poleg splošnega pomanjkanja in revščine, je bilo življenje nadvse težko in naporno. O tem napredku tedaj še sanjali niso: "Nej bilou strojov kak gnesden, eh nanč nišče nej mislo nikdar ka tou kaj bo."
Doživela in preživela je obe svetovni vojni ter vse življenje trdo delala na kmetiji. Niso je zlomile ne življenjske preizkušnje ne osebne izgube, ampak je vselej z vedrim korakom stopila v nov dan. Katere so bile tiste ključne življenjske prelomnice oziroma postaje v njenem življenju, kako se je soočila z njimi in v kakšnem spominu so ji ostale, je v prisotnosti hčerke Irene zaupala tudi nam.

Photo gallery

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Klaudija Sedar

Published

27.03.2015 00:00

Modified

19.01.2019 17:04

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam