skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Marjan Smrtnik: "Parne lokomotive so ostale moje sanje."

„Kot šest, sedemletni pobček sem ob osmih zjutraj, ko je prišel vlak na Vrhniko, nosil stricu na novo postajo mleko. Stal sem tam in gledal tisto veliko železno gmoto, ki vozi proti meni. Vse skupaj sem dojemal kot veliko čast, saj sem imel občutek, da prihaja samo zaradi mene. Ko se je ustavila, sem stopil proti lokomotivi in proti stricu pomolil kanglico z mlekom. On pa me je prijel za roko in me potegnil gor, k sebi. Bil sem majhen in stric me je vzel v naročje, da sem lahko dosegel in potegnil piščal … in potem sva se skupaj odpeljala proti stari postaji. Tam sem ostal celo dopoldne in skupaj z njim premikal vagone. To je bil najin ritual. Opoldne me je pripeljal nazaj na novo postajo, da je pobral potnike za v Ljubljano, jaz pa sem odšel domov. Ne da se povedatí, kaj je to meni pomenilo! Parne lokomotive so ostale moje sanje.“[1]

 


[1] Po pripovedovanju Marjana Smrtnika, 18. 1. 2018 na njegovem domu na Vrhniki. Avdio-video zapis hrani domoznanski oddelek Cankarjeve knjižnice Vrhnika.

Read more

S temi spomini na druženje s svojim stricem Pavlom Smrtnikom (1896–1982), strojevodjem na železniški progi Vrhnika – Ljubljana, je začel Marjan Smrtnik govoriti o svojem življenju, zanimanjih, poklicni poti in hobijih. Slikanje in modelarstvo mu pomenita veliko veselje, sprostitev ter možnost izražanja številnih talentov, ki so mu dani. Bogata zbirka slik in pomanjšanih modelov delujočih strojev, ki jih je ustvaril, pričajo o njegovi likovni izraznosti, smislu za tehniko, konstruiranje in oblikovanje, poznavanju delovanja strojev, pedantnosti in vztrajnosti.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Nataša Oblak Japelj

Keywords

Vrhnika, železniške postaje, PARNE LOKOMOTIVE, STROJNIŠTVO, MODELARSTVO, LIKOVNO USTVARJANJE

Published

05.05.2020 05:47

Modified

05.05.2020 05:47

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam