skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Maribor v letu 1965

Višja arhivska sodelavka Sabina Lešnik je pripravila razstavo črno-belih fotografij Maribora, ki jih hranita Pokrajinski arhiv Maribor ter arhiv Dravskih elektrarn Maribor. Fotografije prikazujejo videz in utrip mesta pred petimi desetletji. Fotografi so v fotografski objektiv ujeli dravsko obrežje, ulice, ceste, stare zgradbe, novogradnje, stanovanjske zgradbe, poslovne zgradbe, stadion Ljudski vrt, poplavljen Pristan, gradbišče jezu v Melju ter prireditve na razstavišču ob Ulici kneza Koclja. Leto 1965 je torej zaznamovalo kar nekaj posebnih dogodkov. Najbolj izstopajo velike poplave, ko je reka Drava narasla kar za 5 metrov in poplavila Lent, ter industrijski predel v Melju. Začela se je tudi načrtovana regulacija bregov Drave in gradnja jezu v Melju. V mestu so rušili stare zgradbe in gradili nove, gradnja nekaterih javnih zgradb pa je začasno obstala.

Read more
Razstava fotografij o Mariboru leta 1965 vsebuje izbor črno-belih fotografij mesta, ki jih Pokrajinski arhiv Maribor hrani v različnih fondih in zbirkah. Predstavljene so še fotografije, ki jih v svojem arhivu hranijo Dravske elektrarne Maribor. Razstava je razdeljena na dva sklopa.

Prvi sklop je spletna predstavitev več kot 150 digitaliziranih in kronološko urejenih fotografij, dosegljiva preko spletne strani Pokrajinskega arhiva Maribor. Fotografije nas popeljejo na sprehod skozi mesto od januarja do decembra 1965. 

Drugi sklop je vsebinska predstavitev fotografij Maribora v letu 1965. Reprodukcije fotografij so predstavljene na panojih v razstavišču Per Gradus v Pokrajinskem arhivu  Maribor in v katalogu. Fotografije na dokumentaren način prikazujejo podobo Maribora pred petimi desetletji. Fotografi so v fotografski objektiv ujeli dravsko obrežje, ulice, ceste, stare zgradbe, novogradnje, stadion Ljudski vrt, poplavljen Pristan, gradnjo jezu v Melju, prireditev Vesela jesen ter 1. sejem notranje transportne opreme. 

Večina razstavljenih fotografij je nastala na Zavodu za urbanizem Maribor, kjer je gradbeno fototeko vrsto let urejal geodet in amaterski fotograf Anton Vončina. Nekaj fotografij pa je delo Večerovih fotografov in jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor. Za izbor slikovne dokumentacije iz arhiva Dravskih elektrarn Maribor se zahvaljujem gospe Heleni Siebenreich. Hvala tudi vodstvu Instituta informacijskih znanosti, ki je dovolilo ogled in fotografiranje notranjosti stavbe na naslovu Prešernova ulica 17, tj. nekdanjega Doma družbenopolitičnih organizacij. Za vodstvo po domu se zahvaljujem mag. Franciju Pivcu in mag. Metki Bakan Toplak.

Sabina Lešnik

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Sabina Lešnik

Keywords

ARHITEKTURA, DOMOZNANSTVO, Maribor, URBANIZEM

Published

19.01.2016 00:00

Modified

05.05.2020 11:31

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam