skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

"Vsem sije to majsko solnce, čmrlju in mravljincu, senicam in ščinkovcem, praproti in šmarnicam, hrastom, smrekam in borovcem, vsem božjim stvarem, le človeku ne, človeku, ki ima dušo, razum in voljo, le srca ne."

Ivan Cankar, Podobe iz sanj-Maj, str. 35-39

Read more

GOSPA JUDIT

Gospa Judit  je izšla leta 1904 pri založniku Schwentnerju. Je ostra satira na takratno politično življenje, razmerje med umetnikom in družbo. Spada med erotične ali ljubezenske romane. Lik Judit je Cankar oblikoval po Olgi Kuster s katero se je seznanil na Dunaju leta 1903.

 

POTEPUH MARKO IN KRALJ MATJAŽ, V MESEČINI

Pri Slovenski matici (Knezova knjižnica, XII) sta leta 1905 izšli povesti Potepuh Marko in kralj Matjaž , V mesečini. Obe deli sta napisani po ljudskih motivih in po vzoru Trdinovih bajk. Gre za brezplodno iskanje odrešenika in rešitelja skozi mit narodnega junaka.

 

MARTIN KAČUR

Tudi Martin Kačur s podnaslovom Življenjepis idealista je leta 1906 izšel pri  Slovenski Matici (Anton Knezova knjižnica, XIII). Roman je sestavljen iz treh delov; Zapolje, Blatni dol, Lazi (vsak  del se dogaja v drugem kraju). Napisan je bil v zelo kratkem času, v enem mesecu. Je izrazito osebno izpovedno delo. Doživel je več dramatizacij, leta 1976 pa je bil po njem posnet film Idealist v režiji Igorja Pretnarja. Cankarjev rokopis romana Martin Kačur si lahko ogledate tukaj.

 

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Nataša Oblak Japelj, Katja Gotvajn

Keywords

KOLEDAR, Ivan Cankar, prvotiski, Vrhnika, stare razglednice

Published

04.12.2017 10:51

Modified

30.11.2017 11:15

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam