skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Literatura v mestu: dr. Vanesa Matajc in Tadej Golob

Literatura v mestu je cikel treh pogovornih večerov z literarno-domoznansko tematiko, ki jih MKL – Slovanska knjižnica pripravlja v letu 2019. Na prvem pogovornem večeru, ki se je odvil 12. februarja, je bilo mogoče prisluhnili dr. Vanesi Matajc, redni profesorici na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter pisatelju, uredniku, novinarju in alpinistu Tadeju Golobu.

Read more

Na literarnem večeru smo spregovorili o glavnih značilnostih urbanega romana (roman metropola) in se posvetili posebnostim kriminalnega romana. Spoznavali smo literarna dela Tadeja Goloba ter podobo mesta Ljubljane v njih, zanimala pa nas je tudi vpetost avtorja v svoje lokalno okolje in vpliv, ki ga ima le-ta na njegovo ustvarjanje.

 

Citata iz pogovora:

Jaz stanujem na Viču in v teh letih, od kar tam stanujem, sem ugotovil, da se razmišljanje ljudi in neke navade ne razlikujejo kaj dosti od tistih od koder sem izšel – iz Lenarta. Vič je kot ena vas okrog gasilnega doma narejena (smeh), dejansko gredo ljudje v center, tako kot smo mi iz Lenarta hodili v Maribor, to je bil skoraj izlet (smeh). Ko berem nekatere kolege, ki pišejo o Ljubljani, imam ves čas občutek da v ta roman projicirajo svojo željo, da bi to bilo mesto. (Tadej Golob)

Pri Leninovem parku vleče tudi to - to je park čez katerega hodimo, hodimo čez park kakorkoli je v kateremkoli obdobju poimenovan; je prostor, ki ga poznamo. Nato preberemo roman, čez dva dni gremo spet čez park, in nenadoma park dobi neke nove pomene. Roman, ki ga imamo v glavi, zgodbo romana, ki se nam še vrti v glavi, ko gremo čez, vnašamo v prostor nove pomene, deluje nam drugače, in daje neko napetost prostoru, se mi zdi, prostor začne govoriti na svoj način. Poleg tega pa tisto, kar zelo literarno cenim v tem romanu - da preigrava problematiko naše družbeno-politične vsakdanjosti, skupaj s temi zgodovinskimi preimenovanji, po eni strani vnašanje zgodovinskih pomenov v prostor, po drugi pa čisti aktualni tu in zdaj, to naenkrat deluje točno v tem prostoru, po eni strani smo v njem doma, na varnem, po drugi strani se zaradi tega počutimo ogrožene – lahko bi se bilo zgodilo… (dr. Vanesa Matajc)

 

O projektu Literatura v mestu

Na večerih, kjer si bosta teorija in praksa podajali roko, bomo z različnimi sodobnimi literati, ki žive in ustvarjajo v Ljubljani, ter z literarnimi teoretiki in literarnimi zgodovinarji spregovorili o različnih literarnih zvrsteh in o posameznih literarnih delih v okviru le-teh. Zanimala nas bo podoba Ljubljane v obravnavanih literarnih delih ter tudi vpetost avtorja v svoje lokalno okolje ter vpliv, ki ga ima le-ta na njegovo ustvarjanje. Pogovore, ki jih Slovanska knjižnica pripravlja v sodelovanju s Knjižnico Bežigrad, bo povezovala Erika Marolt.

Information

Categories

literature

Author of the digital collection

Erika Marolt

Published

09.04.2019 12:33

Modified

10.04.2019 04:45

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam