skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Letalski posnetki terena so služili predvsem za določanje sovražnikovih položajev. Fotografsko ogledništvo se je začelo med italijansko-turško vojno v Libiji v letih 1911 do 1912, ko je kapitan Piazza na letalo znamke Bleriot tik pred sedež, obrnjeno navzdol, pritrdil kamero na ploščo zeiss bebe. Pilot, ki je bil hkrati tudi snemalec, je na enem poletu lahko opravil le en posnetek na ploščo.

Read more
V začetnem obdobju prve svetovne vojne so se na poletih s fotografiranjem ukvarjali opazovalci. S posodabljanjem tehnike pa so lahko piloti tudi sami upravljali s fotografsko kamero. Ta je bila nameščena pod letalom, ob strani pa je bil vizir v obliki steklenice. Pilot je s sedeža opazoval ekran in nato ob odločitvi za posnetek sprožil kamero tako, da je potegnil ročko. Gorišnice takih kamer so bile 50 do 120 cm. Ob pristanku so laboranti sneli kamero in razvili fotografske plošče. Podatki, ki naj bi spremljali posnetke, so bili: letalo (pilot, opazovalec), datum, številka posnetka, višina in gorišnica ter objekt snemanja.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Vlasta Tul

Keywords

LETALSTVO, pilot, VOJNA LETALA, VOJNO LETALSTVO

Published

11.12.2014 11:07

Modified

25.07.2018 09:57

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam