skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Legenda o Brinjevi gori

Domačini pravijo, če trikrat poromaš na Brinjevo goro, je toliko, kot če bi enkrat šel na Višarje. Zato so cerkev Matere Božje na Brinjevi gori nekoč imenovali kar Male Višarje. Seveda ne le zaradi težke dostopnosti, ampak predvsem zaradi sorodne legende o nastanku božje poti. Izročilo namreč pravi, da so pastirji na tem kraju našli Marijin kip v brinju. Ko so se ljudje pogovarjali, kakšno svetišče naj zgradijo, se je vnel prepir. Eni so bili za cerkev, drugi so menili, da je dovolj kapela, tretji, da bi kip postavili kar v bližnjo cerkev sv. Neže. Nenadoma se je med prepirljivci pojavil skrivnosten mož z grabljami v rokah, ki jim je naročil: "Nikar se ne prepirajte. Zidajte raje cerkev Mariji v čast, da bo pomočnica vam in vsem, ki se bodo zatekali pod njeno varstvo." V potrditev teh svojih besed je mož stopil k skali, udaril z ročajem grabelj po njej in ta se je vanjo globoko zasadil.

Read more

Kot pravijo podatki, je bila romarska cerkev  zgrajena leta 1769 na kraju, kjer naj bi pred tem stala kapela. Zaradi številnih romarjev so jo morali leta 1830 še enkrat povečati. Njena notranjost je sicer preprosto opremljena, vendar zelo domača zaradi fresk, ki jih je napravil škofjeloški slikar Matija Bradaška leta 1911.

Vir: Sebastjan Habicht.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Sebastjan Habicht

Published

26.09.2019 12:04

Modified

26.09.2019 12:04

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam