skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

11. novembra 1945 so bili izvoljeni no­vi predstavniki ljudske oblasti, 29. novembra pa je bila v jugoslovanski skupščini razglašena "Deklaracija o proglasitvi Zvezne ljudske republike Jugoslavije". To je vdihnilo življenje 21. številki Nove poti, ki je izšla 3. decembra 1945. Hkrati je bila tudi poslednja, saj je politična motivacija usahnila.

Read more
Prva številka Nove poti je izšla v začetku ju­nija. Je bilo to naključje ali pa je tičal vzrok v želji posredovati oziro­ma zabeležiti informacijo o obisku maršala Tita v Celju? Čeprav neposrednega odgovora ni, postane jasen iz konteksta; vsebina prve številke je bila namreč skoraj v celoti na­menjena temu, za Celje izjemno po­membnemu dogodku.
Nova pot je bila bolj podobna po­litičnemu biltenu takratnih oblastni­kov kot resnemu časniku, saj so izhajanje pogojevali različni politični dogodki. Pred avgustovskimi volitvami je časnik premogel ce­lo prilogo "Svobodno volimo", po končanih avgustovskih volitvah pa je ugasnil. Naslednjič je vzcvetel, ko so se približevale nove volitve, tokrat v zvezno skupš­čino, ki so bile v marsičem za novo oblast še pomembnejše. Po njih je časnik ponovno tiho zatonil, čeprav so še v uvodniku 12. oktobra zatr­jevali, da je v Celju potreben, predvsem kot "usmerjevalec vsega političnega, gospodarskega javnega in prosvetnega dela celjskega okrož­ja". Politika se je ustoličila kot najmočnejše gibalo javnega življenja, po njenem diktatu so inštitucije javnega življenja ugašale in nastajale. Toda - njeni kampanjski interesi za normalno življenje časnika očitno niso bili dovolj.

Photo gallery

Information

Categories

society

Author of the digital collection

Janko Germadnik

Keywords

ČASOPISI

Published

17.11.2010 10:08

Modified

21.02.2018 07:43

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam