skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Langenvalter, Stara cesta 41

Prejšnji naslov: Stara cesta 43 (1935) Read more
Domače ime: Langenvalter
Lastniki: Franc Langenvalter (1934)

Stavba je prvotno sodila h »Kovačevi« gostilni, s katero si še danes deli zunanjo steno. V njej je bil hlev za potrebe gostilne. Domači sin Franc Langenvalter jo je na »podlagi stavbnega dovoljenja z dne 9. 10. leta 1933 preuredil. V prvem nadstropju je napravil stanovanje v vrednosti 15.600 din, spodaj pa brivski lokal in gospodarske prostore. Gradnja je bila zaključena marca 1934. leta. Januarja naslednje leto, ko je bilo stanovanje popolnoma končano in tudi osušeno, tako da proti uporabi ni bilo zadržkov, je s strani vrhniške občine prejel za omenjeni del hiše uporabno dovoljenje in svojo številko Stara cesta 43«.

V pritličju stavbe je delovala brivnica Franca Langenvalterja z uradnim začetkom delovanja 15. december 1932. Tik pred drugo svetovno vojno so jo povečali in vgradili še ena vrata. Dejavnost je nekaj časa nadaljeval sin. Kasneje je obrt opustil in dal lokal v najem Novaku, ki ima v Galeriji 2  tudi prodajo in okvirjanje umetniških slik.

Photo gallery

Index

Information

Categories

history

Keywords

HIŠNA IMENA, Langenvalter, Stara cesta, Vrhnika

Published

17.08.2010 10:45

Modified

26.08.2010 10:04

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam