skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Kulturno društvo Trobni Dol

V enem od zaselkov Krajevne skupnosti Šentrupert nad Laškim, Trobnem Dolu že skoraj 40 let uspešno deluje Kulturno društvo Trobni Dol. Pred njegovo uradno registracijo pa so tamkajšnji krajani že vrsto let prej pripravljali različne dogodke, od mitingov, gledaliških predstav in vrsto drugih prireditev zase in obiskovalce od blizu in daleč. Danes v društvu delujejo gledališka, pevska in etno skupina. 

Read more

Etno skupina KD Trobni Dol se že več kot 30 let aktivno ukvarja z obujanjem in prikazovanjem starih ljudskih šeg, običajev, starih obrti in nekdanjih ročnih kmečkih delovnih opravil. Tako je bilo tekom tega časa na različnih prireditvah in raznih prizoriščih v glavnem prikazano: obdelava lesa z ročnim tesanjem in žaganjem, mletje, prešanje in predelava sadja na star način, kuhanje oglja, ročna košnja in ročno grabljenje, rudarska dediščina, čiščenje in preja iz volne in lanu, ročna žetev, mlatenje žita in izdelava škopov, pokrivanje slamnate strehe, mletje žita na žrmlje in peka kruha v krušni peči, ličkanje koruze, luščenje fižola in koruze ter čiščenje buč, vezanje lončene posode z žico, ročna izdelava kmetijskega orodja, pletenje košev in košar, čevljarstvo, čebelarjenje, razna gospodinjska in hišna opravila kot so ročno pranje perila, ročna izdelava oblačil in likanje z likalnikom na oglje, ročna izdelava različnih gospodinjskih in gospodarskih pripomočkov. Večkrat so bili predstavljeni tudi običaji ob različnih dogodkih kot so: ohcet po stari šegi, razna praznovanja, likofi ob zaključku del ter razne družabne igre ob različnih priložnostih, kar vse je bilo skoraj vedno pospremljeno z domačo ljudsko pesmijo, ki je prav tako del bogate etnografske tradicije Trobnega Dola. Posebej se nam je vtisnil v spomin tudi prikaz življenja kmečke družine nekoč, z naslovom »Nekega dne na Kozjanskem«, ki so jo predstavili v Kulturnem centru Laško. V Trobnem Dolu so bili gostitelji in soorganizatorji 5., 20.  in 28. prikaza starih ljudskih šeg in delovnih opravil. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

ETNOLOGIJA, LJUDSKI OBIČAJI, KULTURNO ŽIVLJENJE, KULTURNA DEDIŠČINA, KULTURNA ZGODOVINA, DRUŠTVA, kulturna društva

Published

17.08.2017 13:42

Modified

17.08.2017 13:42

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam