skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Kulturno društvo Šmiklavž

Kulturno društvo Miklavž iz Šmiklavža nad Rimskimi Toplicami z Zvezo kulturnih društev občine Laško Možnar sodeluje že od ustanovitve. Omenjeno društvo je bilo v njihovi idilični vasici Škofce gostitelj prvega letnega prikaza starih ljudskih šeg in delovnih opravil občine Laško.

Read more

Spomini ter nekaj pisnega, slikovnega in drugega gradiva dokazujejo, da so se prizadevanja njihovih članov za ohranjanje običajev in navad pričela že v 70. letih preteklega stoletja. Na pobudo Vladimirja Freceta, ki je v tistih letih še bil aktiven član društva, je bila v kulturnem društvu ustanovljena sekcija za obujanje starih kmečkih običajev in navad. Z njo in s pomočjo strokovnjakov na etnološkem področju so nameravali pristopiti k nalogi bolj študijsko. Običaje so skušali obuditi po resničnih dogodkih in ne na tekmovalen način. Tako so že v letu 1980 prvi pripravili prireditev, ki so jo imenovali "Kmečki praznik", s prikazom košnje, trenja lanu, preje, priprave stelje in običajev ob delu. Prepričani so, da je bila želja in bistven namen vsega v združevanju ljudi. V njihovem kraju je bilo veliko ljudi, ki so želeli in bili pripravljeni svoja doživetja in običaje na živ način pokazati, da ne bi šli v pozabo! Šmiklavčani so bili gostitelji in soorganizatorji še sedmega, petnajstega, devetnajstega in devetindvajsetega letnega prikaza. Njihova želja v prihodnje je, da bi s prikazi našim potomcem pričarali vsaj nekaj tistega vzdušja ob kmečkem delu, kateremu so bili priča starejši. Menijo, da so bili kljub težkim časom deležni neprecenljivega bogastva.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

ETNOLOGIJA, LJUDSKI OBIČAJI, KULTURNO ŽIVLJENJE, KULTURNA DEDIŠČINA, KULTURNA ZGODOVINA, DRUŠTVA, kulturna društva

Published

03.11.2016 08:18

Modified

03.02.2018 20:14

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam