Map  

Kulturna dediščina za družine

Ob pripravljanju domoznanskih dejavnosti v Slovanski knjižnici – Centru za domoznanstvo in specialne humanistične zbirke pri Mestni knjižnici Ljubljana smo se odločili, da je potrebno pripraviti tudi domoznanske vsebine, namenjene otrokom in mladostnikom, ki bodo služile za delo z družinami in medgeneracijsko povezovanje. Odločili smo se za zanimive domoznanske teme in pri tem v bogati zbirki Slovanske knjižnice iskali vsebine, ki bi lahko pritegnile sodobne družine in jih spodbudile k temu, da pustijo računalnik doma in v knjižnici vsi skupaj prebijejo urico kvalitetnega skupnega druženja, posvečenega spoznavanju lokalne kulturne dediščine. Read more
Zamislili smo si namreč, da bi o vsaki izbrani temi pripravili enotno oblikovano brošurico, ki bi služila mladinskim knjižničarjem »na terenu« - v manjših krajevnih knjižnicah - kot osnova in izhodišče za pripravo domoznanskih uric za otroke, družine z otroki, za babice in dedke z vnučki…  Sprva smo se posvetili zbiranju in igranju starih, morda že pozabljenih ljubljanskih otroških igric. Kasneje smo predstavljali zgodovino gradov in dejavnosti. Za nekatere smo izdelali spremljevalne kompletke puzzlov, ki jih otroci lahko sestavljajo, za druge je na voljo spremljevalna predstavitev s slikami ali kratkim filmom, prav vse pa so pospremljene s seznamom dodatne literature za odrasle in otroke, ki nam ga pomagajo pripraviti tudi kolegi iz Pionirske knjižnice – Centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo MKL.

Sčasoma se je teh brošuric nabralo kar nekaj. Pripravili smo jih tudi z namenom spodbujanja vednosti o kulturni dediščini na širšem, primestnem ljubljanskem območju, ki ga pokriva Mestna knjižnica Ljubljana.

Information

Contacts

mag. Teja Zorko
Mateja Lesar

Keywords

DRUŽINA, GASILSKA DRUŠTVA, GRADOVI, IGRE, KULTURNA DEDIŠČINA, LJUBLJANA, RADIOTEHNIKA, SLOVNICA

Published

08.01.2014 00:00

Modified

08.01.2014 14:37

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam