Map  

Kruh antične Celeje

V Celju so arheologi na območju današnjega Spodnjega gradu našli kalup za slavnostne kruhke s podobo Dioniza oziroma rimskega Bakha iz časa antične Celeje; kruhke so pekli ob slavnostih, posvečenih omenjenemu božanstvu. Naši slovanski predniki so ob poselitvi sedanjega prostora naleteli na bogato antično tradicijo na področju pridelave, predelave in uporabe žita.

Read more
Postali so poljedelci, ki so v srednjem veku poznali že skoraj vse vrste krušnih žit: proso, ječmen, pšenico, piro, rž  in oves. Tudi prebivalci v okolici Celja so sejali vse te vrste krušnih žit, poleg tega pa še ajdo in koruzo. Slovenski polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641 – 1693) v Slavi vojvodine Kranjske opisuje devet različnih žitaric, iz katerih so njegovi sodobniki v naših krajih pekli kruh. Hvalil je beli pšenični, rženi in koruzni kruh, kot slabša pa je omenil ajdov kruh, črn kot zemlja, in sirkov, ki naj bi bil preveč krhek.
Veliko opravil je bilo potrebnih, preden je nastal: priprava zemlje in semena, setev, nega, žetev, mlačev, mletje in na koncu peka. Vsako opravilo ima svojo zgodovino in bi si zaslužilo posebno obravnavo, toda ker je bil do zgodnjega srednjega veka mlinar tudi pek (kasneje se je pekovska obrt osamosvojila), velja obe tesno povezani obrti obravnavati skupaj. 
 
---
Vir: Tatjana Kač, Od pšenice do kruha, Mlinarstvo in pekarstvo v Celju od začetka 18. stoletja do druge svetovne vojne, Osrednja knjižnica Celje, Celje 2004.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam