skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Deseti koroški festival, 1955

Deseti (in zadnji) koroški festival je bil v počastitev 10. obletnice osvoboditve od 16. do 19. junija 1955 na Ravnah na Koroškem. Štiridnevni program se je zvrstil po naslednjem vrstnem redu:

 

Read more

16. junij: ob 17. uri - otvoritev razstav v prostorih ravenske gimnazije in osnovne šole: razstava likovnih umetnikov, razstava Metalurške industrijske šole, razstava vajenske šole, razstava gimnazije, osnovne šole in razstava o NOB; ob 20. uri - v Titovem domu uprizoritev Cankarjeve drame v petih dejanjih »Hlapci«.

17. junij: ob 15. uri - športne prireditve v parku; ob 20. uri - premiera dokumentarnega filma »Tri doline«.

18. junij: ob 20. uri – koncert združenih orkestrov Raven. Dravograda in Slovenj Gradca.

19. junij:  ob 5. uri – budnica; ob 14. uri – povorka in nastop zborov Partizana.

Po nastopu telovadcev je bil v parku »prosti rej«, ljudsko slavje pa se je nadaljevalo v vseh gostinskih obratih na Ravnah na Koroškem.26

Koroški fužinar je tokrat poročal predvsem o telovadnih nastopih na festivalu in dal dobro oceno: »Prireditveni odbor, ki ga je vodil predsednik telesnovzgojnega društva Lado Kukec, je razvil pripravo na vso deželo, okraj pa je veliko pomagal… Vsega je bilo dovolj. Sami ste videli in o programu je povedala tudi posebna programska knjižica, zato tu ne bomo ponavljali. Kar pa je bilo drugače in več kot zmeraj, je nastop telovadcev-članov telesnovzgojnega društva Partizan.«27

 

Tak je bil živahen utrip desetih koroških festivalov, kolikor smo ga lahko ujeli izmed že kdaj porumenelih listov na žalost zelo redkih publikacij, ki so takrat izšle, in zaslutili njihove razsežnosti. Koroški fužinar – kronika krajine - je začel izhajati šele konec leta 1951, zato se mu je večina festivalov izmuznila!

Danes nam pojem koroška krajina predstavlja geografsko območje naših treh dolin, Mežiške, Mislinjske in dela Dravske doline. Vse tri doline so še vedno med seboj življenjsko tesno povezane, kljub temu da v vsaki od njih utripa samosvoje življenje, zato predstavljajo zaokroženo pokrajino s podobnimi zgodovinskimi sledmi, kulturnim utripom, podnebnimi značilnostmi, rastlinskim in živalskim svetom in naravnimi lepotami. In ko se oziramo nazaj, nam dragocena pisana pahljača festivalskih prireditev nehote vsiljuje občutek, da so bili prav koroški festivali ena tistih trdnih in močnih vezi, ki so Korošce v sedanji krajini in na obeh straneh državne meje združevali tudi še potem, ko je nesrečni plebiscit Sloveniji odsekal tri bisere: Rož, Podjuno in Ziljo.  

 

 

26 Deseti program v počastitev 10. obletnice osvoboditve… V: X. koroški festival: za 10. obletnico osvoboditve od 16. do 19. junija 1955, Ravne na Koroškem (Domoznanski oddelek Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika).

27 X. koroški festival: Telovadci so zasedli Ravne. V: Koroški fužinar, št. 7 – 9, 1955, str. 13.

 

 

 

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam