skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

K tradicionalni pustni podobi Ptuja in okoliških vasi sodijo tudi ženitovanjski kopjaši.

Read more
To so mladi fantje, oblečeni v pražnje črne obleke z belo srajco, rdečo kravato, belimi rokavicami in visokimi črnimi škornji. Na glavi imajo klobuk s tribarvnimi svilenimi trakovi, okrog desnega ramena pa pripeto belo-modro-rdečo tribarvnico. V rokah nosijo leseno kopje z raznobarvnimi trakovi. Kopjaši stopajo na čelu pustnega sprevoda ter poskakujejo oz. plešejo v krogu. Med  svojim plesom mečejo kopje visoko v zrak, pri čemer morajo paziti, da jim kopje ne pade z rok, saj bi bila to velika sramota.

Pravo kopjaševo mesto je na kmečki svatbi, kjer streže ženinu in nevesti in skrbi za dobro vzdušje in zabavo svatov. Kopjaš ima vlogo ženinovega spremljevalca (ponavadi je to njegov najboljši prijatelj). Ko se ženin s starešino in s svati odpravi po nevesto, se kopjaš postavi zunaj poleg vrat, kopje pa nad pragom dviga kvišku, da oblikuje nekakšen slavolok. Nato pleše pred poročnim sprevodom vse do cerkve.

Kopjaši so kot skupina prvič nastopili na čelu pustnega sprevoda leta 1960 na Ptuju. Od takrat so nepogrešljivi del ptujskega kurentovanja in pustnega sprevoda v Markovcih.


Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

ethnology

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Partners

Stanko Kozel

Keywords

KURENTOVANJE, MASKE, Ptuj, Ptujsko polje, pust, PUSTNI OBIČAJI

Published

08.09.2014 13:24

Modified

09.10.2018 10:18

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam