skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Konjerejsko društvo Vrh nad Laškim

Konjerejsko društvo Vrh nad Laškim je sorazmerno mlado društvo, saj je 22. novembra letos minilo šele petnajst let od ustanovnega zbora. Ustanovni člani so že leto poprej z nekaterimi rejci in ljubitelji konj pripravili prvo »žegnanje« konj na Štefanovo. Njihov osnovni namen in želja po druženju sta bila s tem uresničena, vendar  člani društva in vodstvo niso ostali le pri tem. Želeli so narediti še kaj več. Slabi dve leti zatem so se vključili v Zvezo kulturnih društev občine Laško Možnar, da bi z njimi stara opravila s konji in običaje, povezane s tem, predstavili širši javnosti. 

Read more

Njihova dejavnost se je v zadnjih letih zelo razmahnila, saj so nepogrešljivi pri skoraj sleherni prireditvi, ki jo pripravijo pri Zvezi Možnar. Kot soorganizator so leta 2007 pomagali izpeljati letni, občinski prikaz »Hi, iz nekdanjih dni«, ki je bil v njihovem kraju, na Vrhu.

 Z odkupom zemljišča v Tevčah, na Slogih leta 2005 in postavitvijo večnamenskega kozolca »toplarja« (leta 2009),  ki so ga znotraj t.i. »štulbuha« preuredili v večnamenski prostor (leta 2011), da v njem lahko ob vsakem času potekajo različne dejavnosti, od druženja, razstav, sestankov, predavanj …,  je omenjeni kraj postal hkrati središče društvenega dogajanja. Tukaj se odvijajo konjerejske in kmečke igre, vsako leto postavijo mlaj po starem, pripravljajo pa še kresovanje, različna predavanja, razstave in druga srečanja. Od letos je na Slogih tudi žegnanje konj, ki so ga prej 16 let pripravljali na Vrhu, na »šentlenarsko« nedeljo. Odslej ga bodo pripravljali v mesecu septembru, ker so dogodek povezali z obletnico otvoritve kozolca. S tem pa zgodbe konjerejskega društva še ni konec. Dobri dve leti nazaj so si ob kozolcu uredili še t.i. »menažo« ki služi kot poligon za treniranje konj in športne aktivnosti. Najnovejša, letošnja pridobitev pa je postavitev dodatnega objekta, in sicer kašče, v kateri je kmečka izba in bo namenjena različnim predstavitvam, med drugim stare kuhinje.  Ponosni pa so tudi na zbirko starih orodij na konjski pogon, saj jim je uspelo zbrati kompletno opremo za košnjo in spravilo sena  s konji od kosilnice, obračalnika in zgrabljalnika, starih cca. 80 let. Za uspešno delo, sodelovanje in skrb pri ohranjanju materialne kulturne dediščine so leta 2010 prejeli Zlatega možnarja.

V zadnjem obdobju ima društvo okrog 60 marljivih in prizadevnih članov, ki so pripravljeni sodelovati in pomagati pri sleherni akciji. Z veseljem sodelujejo na prireditvah drugih društev v laški in tudi v sosednjih občinah. Obisk in pripravljenost za sodelovanje pa jim druga društva izkažejo na njihovih prireditvah." 

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

ETNOLOGIJA

Published

03.02.2018 20:08

Modified

03.02.2018 20:08

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam