skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Knjižnica Domžale na Kolodvorski cesti

Leta 1960 so knjižnico premestili v vogalno hišo nasproti Železniške postaje na Kolodvorski, ki je bila nekdaj znana pod imenom »Kolodvorska restavracija«. Read more

Istega leta se je knjižnica preimenovala v Občinsko knjižnico Domžale z enotami v Moravčah in Mengšu. Leta 1964 pa je bila knjižnica preimenovana v Občinsko matično knjižnico Domžale, čez štiri leta so jo kot posebno enoto pridružili Delavski univerzi Domžale.

V Občinskem poročevalcu iz leta 1964 zasledimo prispevek o knjižnici in o tem kaj občani berejo. Sogovornika Mimi Privšek in Vinko Mazi sta povedala, da vse tri knjižnice bralcem nudijo blizu 12.000 knjig, prav tako imajo naročene različne revije. Trudijo se, da izpolnjujejo svoje poslanstvo in knjigo nudijo čim širšemu krogu ljudi. Povedala sta tudi, da se soočajo s finančnimi težavami in da imajo veliko željo po čitalnici, ki bi bila v Domžalah nujno potrebna. Dodajata še, da je bilo to leto v Domžalah 1897 aktivnih bralce, ki so si izposodili 22.995 knjig.

Januarja 1968 so v svojem letnem poročilu napisali: »Med obiskovalci knjižnice so šolarčki prvega razreda, pa študentje univerze, mladi fantje in dekleta, delavci po tovarnah in 80-letne mamice. A njih želje in potrebe so različne. V letu 1967 je bilo izposojenih 27.818 knjig 12.711 obiskovalcem, od tega je bilo 7940 mladine.«

Leta 1970 so bili zelo ponosni na prejeto zbirko 24 knjig, ki so jih dobili v dar od ameriške ambasade kot novoletno darilo. To je bila zbirka enciklopedij napisanih v angleškem jeziku z naslovom: Comptom's encyclopedia. Dostopna pa je bila vsem, ki  so  se hoteli seznaniti z njo.

Leta 1972 so v Občinskem poročevalcu napovedali, da bodo ob pozitivni realizaciji sredstev Temeljne izobraževalne skupnosti (potrebovali 20 starih milijonov) preuredili prostore Knjižnice v Mengšu ter preselitev in ureditev prostorov v Domžalah, nakup polic za knjige in seveda nabavo novega knjižničnega fonda.

Knjižnica na Kolodvorski je postajala vse tesnejša. Kulturna skupnost in Delavska univerza sta pridobili še preostale prostore v poslopju na Kolodvorski. 28. decembra 1978 se je s kratko slovesnostjo odprla na novo urejena čitalnica. Knjižnica je bila odprta  v ponedeljkih, četrtih in petkih od 16. do 20. ure, v torkih, sredah in sobotah pa od 8. do 12. ure.

Leta 1983 se je v domžalski knjižnici zbralo že 45.000 knjig in 17 periodičnih publikacij, zvrstilo 31.000 obiskovalcev, izposodili pa so si 71.000 knjig. Dve leti kasneje pa je imela knjižnica že več kot 55.000 knjig.

Ker je bila prostorska stiska vse večja in večja, je knjižnica prostore na Kolodvorski zapustila 25. 11. 1986 in se preselila v staro izpraznjeno šolsko poslopje Venclja Perka na Ljubljanski cesti 58 v Domžalah.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam