Map  

Kmetijska zadruga Velike Lašče

Zadruga v Velikih Laščah je bila ustanovljena 22. februarja 1913 z namenom povzdigniti živinorejo, živinsko kupčijo kakor tudi prodajo živalskih izdelkov. Read more

Zadruga je štela 32 članov in do prve svetovne vojne so postale Velike Lašče pomemben center za sivo rjavo pasmo govedi. 1928 se je zadruga začela ukvarjati z odkupom 250 litrov mleka dnevno, danes ga odkupi 3000 litrov.

Po drugi svetovni vojni je tedanja politična oblast formirala pet zadrug: Velike Lašče, Dvorska vas, Karlovica, Rob in Turjak. Leta 1960 se je vseh pet zadrug združilo v zadrugo Velike Lašče. Dejavnost se je razširila na odkup in prodajo lesenih izdelkov. Suha roba je postala vse pomembnejša.

Z organiziranjem hranilno kreditne in kmetijske svetovalne službe se je v 70-ih letih modernizirala večina hlevov in nabavila nova kmetijska mehanizacija.

1992 leta se je zadruga organizirala po novem zakonu o zadrugah. Člani zadruge so vedno našli interes, ki so ga skušali uresničevati z vključevanjem v zadrugo. Zadruga je najstarejša, najbolj razširjena in zgodovinsko najbolj preizkušena oblika gospodarskega povezovanja kmetov.

V vseh letih od začetka ustanovitve so si člani in delavci prizadevali za razvoj zadruge in celotnega območja občine. Kmetijska zadruga Velike Lašče danes šteje 116 članov, odkupi letno okoli milijon litrov mleka in 800 glav živine, kar nekaj lesnih palet, ima klavnico, v kateri opravlja zakol za lastne potrebe in nudi usluge kmetom iz širšega območja, zadružni trgovski center, tri trgovine na drobno z živili in potujočo trgovino.

V letu 2003 je od občine Velike Lašče prejela priznanje ob 90-letnici uspešnega delovanja, v letu 2013 pa ji je Zadružna zveza Slovenije podelila priznanje ob posebni priložnosti za 100 let delovanja.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam