skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  
Klekljanje je prepletanje tankih niti v različnih tehnikah. Po klekljanju je pri nas najbolj prepoznavna Idrija. Poznamo različne tehnike klekljanja. Najpogosteje se uporablja slepi ris, ki se vije skozi celoten vzorec in se na začetku vzorca tudi zaključi. Druge tehnike so: široki ris, sukani ris, rogljički, polpremet, ribice, pogačke, satovje, štručke, žabice, pajki ... Tudi vzorcev je več vrst. Lahko so samostojni motivi: rože, živali, košarice s cvetjem ali sadjem. Read more
Čipke najpogosteje uporabljamo kot okrasne všitke, zaključke za prte, prtičke, zavese. V zadnjem času je čipka dodatek oblekam vrhunske mode, tudi prestižni okrasek čevljem. Predstavlja prestižni estetski dodatek, saj krasi najlepše spodnje perilo, ovratnike, večerne kostume, rokavice, zapestnice in celo čevlje prestižnih znamk. Kljub temu se od klekljanja tudi danes ne da živeti, ampak predstavlja le dodatek družinskemu proračunu, tako kot nekoč.

Information

Keywords

čipke, KLEKLJANJE, ROČNA DELA

Published

29.10.2012 17:45

Modified

10.11.2012 09:06

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam