skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

»Kje so tiste gostilne, ki so včasih bile …«

Gostinski lokali vseh vrst so nepogrešljiv del vsakega okolja, še posebej mestnega. Koliko zgodb je povezanih z njihovimi imeni! Vsako od teh starih imen ima svoje »zvezdnike«, ki so se vpisali v javno ali zgolj hišno kroniko. Še posebej to velja za Celje, kjer gostinski lokali niso bili samo oskrbne in družabne točke, ampak vse do razpada Avstro – Ogrske v letu 1918 tudi prizorišče ostrih nacionalnih spopadov med Nemci in Slovenci. Po razpadu monarhije je nacionalne boje zamenjalo razgibano strankarsko življenje v stari Jugoslaviji, ki se je končalo z nemško okupacijo mesta 11. aprila 1941.

Read more
Maja 1945 se Celje ni le otreslo nemške okupacije, ampak se je zbudilo v popolnoma nov čas, ki je prerezal s starim načinom življenja na vseh ravneh. Tradicija, zasnovana na zasebni lastnini in starem načinu življenja, je začela ugašati - tudi na področju gostinstva. Le redkim se je uspelo obdržati ali celo ohraniti tradicionalno ime, vse ostalo pa se je z lastniki vred preselilo v sfero Celja, ki ga ni več. Le obrazi starih meščanov še zažarijo ob spominih na mlada leta …
Digitalna zbirka prikazuje hotele, kavarne, gostilne, točilnice in zajtrkovalnice na območju nekdanjih občin Celje - mesto in Celje – okolica v obdobju do druge svetovne vojne. Predstavljeni izbor razglednic, fotografij, plakatov, jedilnih listov, vabil na prireditve itd. želi s prepletom slike in besede spregovoriti o tem pomembnem gospodarskem in družabnem delu mestne zgodovine.

Vir: Tatjana Kač, Vladimir Šlibar, Stare celjske gostilne, Osrednja knjižnica Celje, Celje 2002.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Janko Germadnik Vir: Tatjana Kač, Vladimir Šlibar, Stare celjske gostilne, Osrednja knjižnica Celje, Celje 2002.

Keywords

gostilna, HRANA, pijača

Published

22.10.2010 00:00

Modified

21.02.2018 07:19

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam