skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Karel Bačer kot utemeljitelj dolenjskega domoznanstva

V Knjižnici Mirana Jarca je Karel Bačer vodil oddelek Dolenjska domoznanska bibliografija. Pri tem delu so ga odlikovali široka razgledanost, bogato znanje, čut za selekcijo pomembnih podatkov, natančnost ter iniciativnost in kreativnost. Oddelku, ki je bil ustanovljen na njegovo pobudo leta 1971, je postavil jasne in trdne strokovne temelje predvsem z dvema domoznanskima informacijskima viroma.

Read more

Prvi vir je alfabetarij dolenjskih krajev in naselij, s katerim je teritorialno zaobsegel Dolenjsko v njenih nekdanjih kulturnozgodovinskih mejah. Ta imenik obsega 1.964 listkov, v njem je upošteval tudi imena krajev med 2. svetovno vojno. Drugi vir pa je Register javnih delavcev Dolenjske, ki so povezani z njeno preteklostjo ali sedanjostjo po svojem poreklu, življenju ali delu. Register je v času pred informatizacijo predstavljal zelo uporaben informacijski vir in delovni pripomoček. Zanj pa se je »…odločil v prepričanju, da je o človeku, pomembnem za Dolenjsko, interesent upravičen terjati informacijo predvsem v dolenjski regionalni knjižnici«. Register je nastajal od leta 1971 in bil v glavnem končan do leta 1980, po tem letu pa je prirejene podatke z naslovom Gradivo za dolenjski biografski leksikon pričel objavljati v prilogi Dolenjskega lista, Dolenjskih razgledih, in kasneje v reviji Rast. Leta 2004 je Knjižnica Mirana Jarca na tej podlagi izdala knjigo z naslovom Gradivo za Dolenjski biografski leksikon, hkrati pa pripravila internetno verzijo Dolenjskega biografskega leksikona. Danes so ti podatki na voljo uporabnikom na spletu in se neprestano posodabljajo. Neprecenljive informacije, ki jih je zbral Karel Bačer, pa ohranjajo spomin nanj in so temelj leksikona.

Na njegovo pobudo se je leta 1978 začela izdelovati tudi selektivna splošna bibliografija aktualnih člankov, kratko imenovana BAČ. Ta katalog se je opustil šele z avtomatizacijo knjižnice leta 1992.

V knjižnici je Karel Bačer postavil tudi več odmevnih razstav, saj se je ves čas zavedal, da je knjižnica kulturna ustanova, ki si mora znati pridobiti bralce, jih vzgajati, kultivirati in duhovno bogatiti.

Photo gallery

Information

Categories

culture

Author of the digital collection

Mateja Kambič

Keywords

BIBLIOTEKARJI, Bačer, Karel

Published

01.08.2017 10:38

Modified

04.07.2017 06:34

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam