skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Kapucinska knjižnica Krško

Izgradnja samostana in naselitev bratov kapucinov v Krško v letih 1640–1644 sta zaznamovali življenje meščanov in okoliškega prebivalstva vse do današnjih dni. Kapucini so s svojo prisotnostjo in delovanjem sooblikovali predvsem versko in duhovno življenje, pečat so pustili tudi na socialnem, zdravstvenem, šolskem, kulturnem in arhitekturnem področju. Ohranjeni samostan s cerkvijo in bogato knjižnico priča o njihovi večstoletni prisotnosti. V letu 2020 se obeležuje 380-letnica postavitve in blagoslovitve temeljnega kamna samostana.

Read more

Kapucinska knjižnica Krško se uvršča med samostanske knjižnice, ki so namenjene teološkemu izobraževanju, verskemu bogoslužnemu delovanju in znanstvenemu raziskovanju menihov v samostanskih redovnih skupnostih. Vendar se je namembnost knjižnice z ukinitvijo samostana leta 2007 in s podpisom pogodbe o prenosu upravljanja kapucinske knjižnice in njenega knjižnega fonda s Slovenske kapucinske province na Valvasorjevo knjižnico Krško novembra 2017 spremenila. Tako danes v večji meri govorimo o muzejski knjižnici, ki v prvi vrsti ostaja kulturni spomenik, katerega vsebina je dostopna javnosti, vendar pod posebnimi pogoji. Izposoja gradiva je možna zgolj v znanstvene namene v prostorih Valvasorjeve knjižnice, za ogled knjižnice je praviloma potrebna predhodna najava.

Literatura o knjižnici

Raziskovanje in podrobna analiza tiskov samostanske knjižnice nedvomno zahteva obširno poznavanje jezikov in zgodovine tiska. Posledično je literature o krški kapucinski knjižnici razmeroma malo oz. se mestoma pojavljajo nasprotujoči si podatki.

Najnovejši popis gradiva za interno uporabo je leta 2017 pripravil zgodovinar dr. Janez Weiss. Popis gradiva bi bilo smiselno oz. potrebno nadgraditi z natančno analizo tiskov, da bi lahko dostopali do posodobljenih podatkov o stanju fonda kapucinske knjižnice Krško.

Uporabljena literatura: 

1 Bahor, S.: Skriti knjižni zakladi, Ljubljana, NUK, 2009.

2 Bahor, S.: Samostanske knjižnice na Dolenjskem, v: Rast, letn. 16, št. 6 (2005), str. 673–691.

3 Kapucinska knjižnica in galerijska zbirka Krško, Krško, Krajevna skupnost, 1983.

4 Kapucinski samostan s cerkvijo v Krškem: 350-letnica posvetitve, Ljubljana, Kapucinski provincialat, 1994.

5 Martelanc, T.: Kapucini in njihova arhitektura na Slovenskem, Ljubljana, Teološka fakulteta, 2018.

6 Mesto besed: zbornik ob 45-letnici Valvasorjeve knjižnice Krško, Krško, Valvasorjeva knjižnica, 2011.

7 Šoštar, S.: Kapucinska knjižnica v Krškem: diplomsko delo, Ljubljana, 2000.

8 Šribar, L.: Kapucinska knjižnica Krško, Krško, Valvasorjeva knjižnica, 2008.

Photo gallery

Information

Author of the digital collection

Urška Šoštar

Keywords

KAPUCINI, Kapucinska knjižnica Krško, Kapucinski samostan (Krško), SAMOSTAN, SAMOSTANSKE KNJIŽNICE, Krško, Valvasorjeva knjižnica Krško

Published

25.08.2020 05:53

Modified

25.08.2020 05:53

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam