skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Kako so na Slovenskem Javorniku včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Read more
V letu 2012 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific z Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov s Slovenskega Javornika, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so na Slovenskem Javorniku včasih živeli? V knjižici, ki obsega 88 strani je objavljenih 29 člankov, opremljenih z 48 fotografijami, ki jih je prispevalo 25 avtorjev (Rina Klinar: Poselitev Javornika, Marija Borštnik: Trebež v preteklih stoletjih, Pavel Smolej: Zadnji graščaki, Majda Mencinger: Trebež - Trebčeva hiša, Francka Kejžar: Slovenski Javornik, Rina Klinar: Odraščala sva pod Vodičarjevim klancem, Franci Črv: Baraka in barakarji: Francka Thaler: Bručanova hiša, Izidor Trojar: Življenje na "vahtnici", Pavel Smolej: Spomini na mladost, Nastja K. Prešern: Moje otroštvo na Javorniku, Anton Končnik: Ko smo bili še otroci, Marjeta Franc: Kako smo pasli drobnico, Silva Treven in Ela Eržen: Trevnovi, Vlado Treven: Mizarstvo pri Trevnu in druge obrti na Javorniku, Marija Berce: Moji začetki na Javorniku, Miro Podlipnik: Spomini na železarno, Ivko Dolenc: Bil sem delavec v železarni, Marjeta Franc: Tudi Podkočna je bila del Javornika, Pavel Smolej: Potok Javornik, Rudolf Šapek in Peter Končnik: Javorniški športniki, Andrej Malenšek: Spomini na Foto klub Javornik-Koroška Bela, Majda Malenšek: Trije godbeniki Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora izhajajo še iz javorniške godbe, Majda Mencinger: Franc Mencinger, Branka Smole: Spomini na Lorenčeve, Rina Klinar: Marjan Stare, Francka Kejžar: Slikarju Jaku Torkarju ob 10. obletnici smrti, Francka Kejžar: Pisatelju Pavletu Zidarju (Zdravku Slamniku) ob 20. obletnici smrti, Rina Klinar: Vencelj Perko (župan Občine Koroška Bela).

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Keywords

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI

Published

13.08.2013 00:00

Modified

16.04.2019 09:55

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam