skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

"Nekoč, na svetega Alojzija dan, je bila šolska slovesnost pri Sveti Trojici. Poglavitni del slovesnosti so nam bili štruklji in češnje: vse drugo, maša, petje in pusti govori, nam je bilo le v nadlego."

Ivan Cankar, Moje življenje, VIII.

Read more

NINA

Roman Nina je leta 1906 izšel pri Schwentnerju. Pisatelj je v njem opisal sedemnočni manični monolog, ki ga govori neopredeljeni pripovedovalec v pričo umirajoče Nine. Gre za Cankarjevo najmodernejše besedilo t.i.roman oz. romanco v prozi.

 

KRPANOVA KOBILA

Tudi knjiga polemik Krpanova kobila je izšla pri Schwentnerju, in sicer leta 1907. Med drugim vsebuje: Študija o gledališču, Govekar in Govekarji, Poslednji dnevi Štefana Poljanca, Na otoku, Nespodobna ljubezen , Spomladij... Pretežni del je namenjen satiram zoper takratno meščansko gledališko življenje.

 

ALEŠ IZ RAZORA

Aleš iz Razora je izšel leta 1907 pri Narodni založbi. Pisatelj je v delu izjemno nazorno in plastično opisal vaškega svetohlinca. V drugem poglavju in na koncu v njem najdemo znani slavospev Vrhniki.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Nataša Oblak Japelj, Katja Gotvajn

Keywords

KOLEDAR, Ivan Cankar, prvotiski, Vrhnika, stare razglednice

Published

04.12.2017 10:51

Modified

30.11.2017 10:36

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam