skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

"Zunaj je bilo krasno, žareče, bleščeče poletno jutro. Ulice so bile poškropljene, toda razpaljeni prah je žejen pil vodo in se je ob najrahlejšem vetru vzdignil suh in žgoč."

Ivan Cankar, Moje življenje, V tujini, Revija Dom in svet pod naslovom Večer na Dunaju

Read more

HLAPEC JERNEJ IN NJEGOVA PRAVICA

Pri Schwentnerju je leta 1907 izšla povest Hlapec Jernej in njegova pravica. Hlapec Jernej je nova različica Don Kihota, ki se šele ob srečanju s stvarnostjo polagoma zave nestvarnosti svojih predstav. Prisotna je jasna socialna ostrina povesti in njenega simboličnega pomena (v smislu absolutne oz. božje pravičnosti). Delo je pisal sredi volilne agitacije, preko katere se je zbližal s socialdemokratskimi idejami. Povest je doživela največ prevodov, številne odrske in celo operno priredbo. Ogledate si lahko tudi Cankarjev rokopis povesti Hlapec Jernej in njegova pravica.

 

NOVO ŽIVLJENJE

Pri Slovenski Matici (Knezova knjižnica, XV.) je leta 1908 izšel roman Novo življenje. V tem delu, napisanem v težkem, kompozicijsko in stilno neenotnem besedilu, je v prvi osebi izrečena pripoved o ljubezni. Gre za nekak pisateljev obračun s časom in samim seboj ter izpoved ljubezni do Mici Kesslerjeve.

 

ZGODBE IZ DOLINE ŠENTFLORJANSKE

Leta 1908 so izšle Zgodbe iz doline šentflorjanske (Schwentner);  Pesem, Razbojnik Peter, Polikarp, Kancelist Jereb, Pesem. Večino motivov srečamo tudi v farsi Pohujšanje v dolini šentflorjanski. Satirična ost je uperjena zoper šentflorjansko (slovensko) hinavščino in svetohlinstvo.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Nataša Oblak Japelj, Katja Gotvajn

Keywords

KOLEDAR, Ivan Cankar, prvotiski, Vrhnika, stare razglednice

Published

04.12.2017 10:51

Modified

30.11.2017 10:36

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam