skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Johann Gabriel Seidl

Johann Gabriel Seidl je bil avstrijski pesnik, literat,  zgodovinar, narodopisec in šolnik, ki je v letih 18291840 poučeval na celjski gimnaziji, kjer je skupaj s svojo družino tudi prebival.

11-letno obdobje, ki ga je Seidl preživel v Knežjem mestu, je usodno vplivalo na njegovo poezijo kot tudi na  znanstvena dela. V času, ko je poučeval na celjski gimnaziji, je hkrati v svojih potovanjih prehodil tudi dobršen del takratnega celjskega okrožja. Teme s svojih popotovanj pa je uporabil za svoje pesnitve, potopise, zgodovinske in arheološke raziskave ter za zbiranje ljudskega slovstva. Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje ima največjo zbirko Seidlovih književnih del v Sloveniji.  Poleg knjižnih izdaj njegovih del pa knjižnica hrani tudi delček njegove rokopisne zbirke, ki je edinstvena v Sloveniji.

Ravno zaradi naše bogate zbirke Seidlovih del, ki je zelo pomembna za domoznanstvo širše celjske regije, smo se odločili Seidla in njegova dela, vezana na celjsko tematiko, podrobneje predstaviti širši javnosti.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Alenka Hren Medved

Keywords

PESNIKI, LITERATURA, šolnik, zgodovinarji

Published

10.09.2018 12:35

Modified

28.08.2018 06:02

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam