skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

"Najlepše se je dalo pogovarjati pozimi, na veliki, topli peči. Zunaj je bila noč in mraz je škripal skozi okna, izba pa je bila polna sladkih pravljic, ki so nam šepetale na uho tiše in milejše od samih naših besed." Ivan Cankar, Moje življenje IV. str. 16-20

Read more

EROTIKA

Cankarjeva prva in edina pesniška zbirka Erotika je izšla leta 1899 pri založbi Kleinmayr& Bamberg v Ljubljani. Zbirko sestavljajo štirje cikli:

-Helena: romantično doživljanje nedolžne ljubezni

-Iz lepih časov: ljubezenske pesmi

-Dunajski večeri: nastali od 1896. do 1897. po dunajskih doživetjih

Romance:12 epskih pesnitev, ki jih je večino prej že objavil v Ljubljanskem zvonu.

Skoraj vso naklado knjig je kmalu po izidu kupil ljubljanski škof Anton Jeglič in jo zažgal. Lahko si preberete tudi Aškerčevo kritiko in ogledate Cankarjev rokopis Erotike.

 

VINJETE

Prva knjiga proze Vinjete je izšla leta 1899 pri Schwentnerju ; Tisti lepi večeri, Marta in Magdalena, Čudna povest, V pozni jeseni, Nina, O človeku, ki je izgubil prepričanje, O čebelnjaku, Moja miznica ... Knjiga je sestavljena iz 28 vinjet in programskega spisa „ Epilog“, kjer se je pisatelj odpovedal skrajnemu realizmu in naturalizmu. Vsebuje tipično dekadenčne črtice ter pripovedi s satirično, socialno in psihološko etično vsebino.

 

JAKOB RUDA

Pri Schwentnerju je leta 1900 izšla Cankarjeva prva drama Jakob Ruda. Schwentner je bil založnik tudi vseh drugih pisateljevih dram. Razdeljena je na 5 dejanj. Je literarno najbolj konvencionalna in najmanj osebna Cankarjeva drama. Glavna motivika se prepleta okoli etične krivde in očiščenja. Vendar je breme za glavnega junaka Rudo pretežko, zato naredi samomor, da kot pravi,“očisti svoje življenje“. Dramo je napisal  od julija do srede oktobra 1898, ko je živel pri sorodnikih v Pulju. 16. marca je bila premierno uprizorjena v ljubljanskem gledališču, 22. marca pa v zagrebškem. Cankarjev rokopis drame Jakob Ruda si lahko ogledate tukaj.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Nataša Oblak Japelj, Katja Gotvajn

Keywords

KOLEDAR, Ivan Cankar, prvotiski, Vrhnika, stare razglednice

Published

04.12.2017 10:51

Modified

30.11.2017 10:32

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam